Economie

Landelijke primeur voor Groningen: Talentperron voor werkzoekenden

Een unieke plek waar je als werkzoekende een talenttest kunt doen of een loopbaangesprek kunt voeren. De gemeente Groningen en het UWV hebben op het Harm Buiterplein in Stad een Talentperron geopend. En daarmee heeft Groningen een landelijke primeur.


Leestijd: 2 minuten

Landelijke primeur voor Groningen: Talentperron voor werkzoekenden
Landelijke primeur voor Groningen: Talentperron voor werkzoekenden

Werkzoekenden kunnen vanaf vandaag op uitnodiging van hun werkcoach terecht bij het Talentperron. In plaats van een bezoek aan een uitkeringsinstantie of loket kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in scholing of werk naar het Talentperron om hier te ervaren wat er allemaal mogelijk is. Op het perron kun je je kwaliteiten in kaart brengen of onderzoeken welk beroep het beste bij je past. Ook is de kaart van de arbeidsmarkregio groots op de grond afgebeeld en vormt deze een mooie basis voor de start van een gesprek. Er zijn professionals aanwezig die geïnteresseerden op weg helpen en kunnen begeleiden. Het Talentenperron is uniek in Nederland door hoe de locatie is vormgegeven.

Voor iedereen uit de regio
Het Talentperron is voor alle mensen in de arbeidsmarktregio Groningen / Noord- Drenthe; voor scholieren die voor een profielkeuze staan, voor werkzoekenden, voor werkveranderaars en voor iedereen die inzicht wil krijgen in de kansen en mogelijkheden in de arbeidsmarktregio. Het activeren, juist óók van mensen die al langere tijd aan de kant staan, komt ook aan bod in het Talentperron. Volgens wethouder Carine Bloemhoff gaan ze bij het Talentperron echt uit van vertrouwen en wat mensen zelf willen. “Waar kom jij vandaan, wat zijn je kwaliteiten en welke stap wil je maken? Deelnemers kunnen een op maat gemaakte ‘reis’ door het Talentperron maken richting een volgende stap in hun loopbaan.” Volgens rayonmanager Marie Louise Harsta biedt het perron een laagdrempelig, interactief en realistisch inzicht in zijn of haar mogelijkheden. “Daarbij richten we ons vooral op de kansrijke sectoren Bouw/Infra, Techniek, Zorg, Klantencontact, Techniek en Horeca.”

Samenwerking gemeente en UWV
Het Talentperron is een samenwerking tussen de gemeente Groningen en UWV. Het is een drempelvrije plek voor burgers van alle leeftijden die zich oriënteren op de eerste- of vervolgstap in hun loopbaan. Binnen het Talentperron wordt nauw samengewerkt met bedrijven uit de regio. Sommige van deze bedrijven participeren ook in het belevingscentrum. 

Het belevingscentrum is donderdag geopend door wethouder Carine Bloemhoff en rayonmanager Marie-Louise Harsta van het UWV. Je kunt er nu alleen terecht met een uitnodiging van je werkcoach. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, is het centrum voor iedereen toegankelijk.