Economie

Partnerbijdrage

Maak je balkon of tuin mooier met geraniums in potten

Geen tuin is compleet zonder kleurrijke geraniums (Pelargonium), en ze zijn zo gemakkelijk te kweken dat praktisch elke tuinman succesvol kan zijn. Inheems in Zuid-Afrika, kunnen geraniums worden gekweekt in tuinbedden in USDA zones 8 tot en met 11, waar de winters mild zijn. Maar ze bloeien nog beter als ze enigszins wortelgebonden zijn (strak verpakt, zoals in een pot), als de containergrond een goede afwatering heeft. Als je in potten kweekt, kun je je geraniums in een oogwenk verplaatsen, of je ze nu wilt laten zien bij een ingang, ze naar binnen wilt brengen tijdens onverwachte bevriezingen of ze naar een schaduwrijkere plek wilt verplaatsen tijdens de heetste zomerdagen.


Leestijd: 2 minuten

Maak je balkon of tuin mooier met geraniums in potten
Maak je balkon of tuin mooier met geraniums in potten

Deze populaire vaste planten zijn verkrijgbaar in een groot aantal soorten en hybriden, elk met zijn eigen voordelen. Sommige, zoals zonale geraniums (Pelargonium x hortorum), een neef van meerjarige geraniums, worden gekweekt vanwege hun verscheidenheid aan kleurrijke, stevige bloemen en fluweelachtige ronde bladeren. Ze ontlenen hun naam aan de zone van rood, blauw of paars gekleurde strepen door het midden van hun bladeren. Anderen, zoals het handjevol soorten die bekend staan ​​als geurende geraniums, zijn geliefd vanwege de vele verschillende geuren van hun fijngesneden bladeren. Hoewel de plant niet eetbaar is, kunnen de geurige bladeren van geraniums met rozen-, munt-, chocolade- en citroengeur worden gebruikt om delicate smaken te geven aan suikers, conserven en dranken.

Welke soort of hybride je ook kweekt, geraniums hebben bescherming nodig tegen bevriezing in de winter, zomerhitte en drassige grond. Als je een paar eenvoudige tips volgt, kunnen geraniums een van de gemakkelijkste en meest productieve bloemen zijn die je ooit zult kweken.

Hoewel geraniums vocht nodig hebben, zullen ze waarschijnlijk rotten als hun potgrond te lang nat blijft. Om dit te voorkomen, geef je alleen water als de bovenste centimeter van de grond droog is en zorg je ervoor dat vocht gemakkelijk kan wegvloeien via drainagegaten in de bodem van de pot. Geraniums zijn relatief droogtetolerante planten – ze kunnen behoorlijk wat verwaarlozing overleven, maar mogen nooit volledig uitdrogen.

Geraniums hebben elke dag zes tot acht uur volle zon nodig om goed te bloeien, dus laat ze die stralen opzuigen door de container aan de zuidkant van muren te plaatsen, op terrastafels of als een accent in zonnige delen van de tuin. Als je merkt dat je plant in de zomer niet meer bloeit, raak dan niet in paniek. Geraniums hebben de neiging om te stoppen met bloeien tijdens bijzonder warm weer, dus verplaats je container gewoon ergens waar hij wat schaduw in de middag krijgt als je in een warm klimaat leeft.

Voor het in bloei houden van je geraniums moet je de vervaagde bloemen afknippen. Doe dit op de plek waar de bloemsteel de hoofdstengel ontmoet. Om planten bossig, vol en vol met bloemen te houden, gebruik je een scherpe schaar, of zelfs je vingers, om ongeveer een centimeter groei vanaf het uiteinde van elke stengel af te knippen of te knijpen. Hierdoor krijgt de plant twee nieuwe stengels en ontstaat er een voller uiterlijk en meer bloeipotentieel.