Economie

Martinitoren gestut uit protest tegen extra gaswinning

Zaterdag hebben SP-kamerlid Sandra Beckerman en voormalig nachtburgemeester Chris Garrit de Martinitoren demonstratief gestut. Met de actie roepen zij Groningers op om in actie te komen tegen het verhogen van de gaswinning. Dat schrijft RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Martinitoren gestut uit protest tegen extra gaswinning
Martinitoren gestut uit protest tegen extra gaswinning

Het stutten van de Martinitoren is een reactie op de aangekondigde verhoging van de gaswinning uit Groningen, ondanks eerdere beloftes dat de gaskraan juist verder zou worden dichtgedraaid. De actie trok veel bekijks. “Het is tijd om eisen te stellen. Deze actie is enerzijds ludiek, want de Martinitoren is helemaal niet onveilig, maar het is wel een symbool. En het is bedoeld als oproep: als je het niet meer pikt en accepteert: doe dan mee en organiseer acties”, zegt Beckerman tegen RTV Noord.

“'Den Haag laat Groningen beven, het is tijd dat Groningen Den Haag eens laat beven. Tienduizenden Groningers zitten nog steeds in een kapot huis, dus we hebben niks meer aan loze beloftes. Het moet nu opgelost worden”, vindt Beckerman. Garrit deelt haar frustratie. “Er gebeurt gewoon helemaal niks. We zijn bezorgd voor de veiligheid van de mensen in de stad”, zegt hij tegen RTV Noord.

Beckerman vindt dat de Groningse politiek van zich moet laten horen. “Wat mij betreft moet juist ook de lokale en regionale politiek een vuist moet maken naar Den Haag. Ze hebben jarenlang gezegd dat het wel goed kwam, maar het komt niet goed.”

Coert Fossen, vice-voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, wat zaterdagmiddag ook bij de actie aanwezig. “Ik vind het prachtig, en hoop dat het een begin is van een heleboel acties. Dit is niet het enige dat gaat gebeuren in Groningen.”