Economie

‘Matsie’ en Challenge50 onderscheiden als beste sociale ondernemingen van Groningen

Zakelijk verantwoord ondernemen en je tegelijkertijd inzetten voor de zwakkeren in de samenleving in Groningen: daar draait het om bij wat ze tegenwoordig wel ‘sociale ondernemingen’ noemen, of ‘maatschappelijk verantwoord’ ondernemen. Om dit sociaal ondernemerschap te stimuleren is met steun van de gemeente Groningen de Sociale Groningse Ondernemers Challenge in het leven geroepen. Deze organiseert een jaarlijkse wedstrijd, die deze keer werd gewonnen door twee opmerkelijke initiatieven: ‘Matsie’ en het initiatief Challenge50 van STOOT.


Leestijd: 2 minuten

‘Matsie’ en Challenge50 onderscheiden als beste sociale ondernemingen van Groningen
‘Matsie’ en Challenge50 onderscheiden als beste sociale ondernemingen van Groningen

Daarbij ging de publieksprijs naar het initiatief Challenge50 van STOOT. Daarbij betalen vijftig Groningse ondernemers, voor vijftig kwetsbare jongvolwassenen een sportabonnement betalen. Mats Boswijk van Matsie kreeg juryprijs van €5.000,-. Hij maakt van oude rollators loopfietsjes voor kinderen.

Publieksprijs

De publieksprijs van €1.000,- ging met 1336 stemmen naar het initiatief Challenge50 van STOOT. Vijftig Groningse ondernemers, die voor vijftig kwetsbare jongvolwassenen een sportabonnement betalen, dat is het idee. Challenge50 is het eerste sportparticipatiefonds voor kwetsbare Groningers (18+) met een hulp- of zorgvraag. Denk onder andere aan zwerfjongeren, beschermd wonen, schoolverlaters of schuldhulpverlening.

Challenge50 biedt ze een plek waar ze plezier kunnen beleven, een sociaal netwerk kunnen opbouwen en kunnen werken aan zingeving. Met de €1.000,- kan STOOT nóg meer bedrijven bereiken en nóg meer kwetsbare jongeren ondersteunen in hun sport. De publieksprijs werden uitgereikt door wethouders Carine Bloemhoff en Inge Jongman. Zij hebben beiden met plezier het traject van de Sociale Groningse Ondernemers Challenge gevolgd.

Sociale initiatieven maken een groot verschil binnen onze maatschappij, de impact is vaak groot en zorgt voor directe meerwaarde”, aldus wethouder Bloemhoff. Wethouder Jongman vult aan: “Het is fantastisch om te zien hoe ideeën naar complete plannen zijn omgezet en hoe de deelnemers zich tijdens het traject hebben ontwikkeld”.

Juryprijs

Daarnaast is Mats Boswijk van Matsie met de juryprijs van €5.000,- naar huis gegaan. Mats maakt van oude rollators loopfietsjes voor kinderen. Bij de verkoop van vijf loopfietsjes geeft Matsie ook een fietsje weg aan een gezin, die deze zelf niet kan bekostigen. Met de deelname aan de Challenge heeft Matsie de kans gekregen om de administratieve processen van hun onderneming te versimpelen, waardoor de productie opgeschaald kan worden.

Daarnaast heeft deelname aan de Challenge een nieuwe samenwerking opgeleverd, namelijk die met Handmade Hopes. Een werkplaats en winkel die in de Oosterstraat die jongeren ondersteunt door middel van ontwikkelingsgerichte dagbesteding. Handmade Hopes gaat Matsie ondersteunen met de productie van de loopfietsjes.