Economie

Meer Groningers met een WW-uitkering in 2023

Het aantal mensen met een WW-uitkering in Groningen is het afgelopen jaar toegenomen. Eind 2023 ontvingen 5.689 inwoners van de provincie een WW-uitkering, tegenover 5.353 eind 2022: een stijging van 6,3 procent.


Leestijd: 1 minuut

De toename van de WW in 2023 past in het beeld van een haperende economie waar Nederland in het afgelopen jaar mee te maken kreeg. In de eerste 3 kwartalen van 2023 kromp de economie licht. Daarmee kwam Nederland in een milde economische recessie terecht.

Vooral in sectoren als commerciële dienstverlening, chemische industrie en detailhandel nam de WW afgelopen jaar toe. Vanuit het bank- en verzekeringswezen, de metaalindustrie en bij uitzendbedrijven ontvingen minder mensen een WW-uitkering in 2023.

Ook landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in 2022. Met een toename van 7,8 procent was de landelijke stijging van de WW sterker dan die in Groningen.

Voor het komende jaar verwacht UWV een verdere toename van het aantal WW-uitkeringen. Ondanks de stijging in de afgelopen maanden en de voorziene stijging in het komende jaar blijft de WW historisch gezien op een laag niveau.