Economie

Partnerbijdrage

Meubels maken anno nu: hout is de trend

De tijd van kunstmatig vervaardigde bouwpakketten waarvan de productie niet al te best is voor het milieu en die ook nog eens onnatuurlijk en onpersoonlijk ogen, is wel voorbij. Mensen willen weer de oorsprong van een materiaal terugzien in hun interieur en daarom is het bewerken van hout een steeds populairdere hobby geworden. Sommige hobbyisten hebben er zelfs een onderneming van gemaakt, compleet met webshop. Kunststof is uit, hout is (weer) in!


Leestijd: 2 minuten

Meubels maken anno nu: hout is de trend
Meubels maken anno nu: hout is de trend

Ouderwetse romantiek

Alleen al de geur van het hout, net als de kwasten en nerven, maken houten meubels meer en meer geliefd. Wanneer ze eigenhandig ontworpen en in elkaar gezet worden – dus niet met vreemde schroeven van een Zweedse massafabrikant – zijn het ook nog eens unieke items. Het zorgt voor een soort romantiek, die van de goeie ouwe timmerman die altijd mooie producten aflevert. Klussen in 'het schuurtje' is weer helemaal terug, en de handel in onmisbare hulpmiddelen zoals een reciprozaag is booming.

Meer vraag, meer aanbod

Zowel voor meubels als de apparaten waarmee deze vervaardigd worden, neemt de vraag toe en beweegt het aanbod zich mee. Ook het uit elkaar halen van oude meubels of pallets en van het hout iets nieuws maken is een trend. Daarbij gaat een beetje timmerman niet met een plastic verstekblokje te werk om de hoeken van een tafel, lijst of kast haaks te maken, maar schaft hij zich een multifunctionele verstekzaag aan. Deze zaagt als een ware Pietje Precies de gewenste hoeken messcherp op maat – niet alleen die van 45 graden.

Houthakken

Hout wint op meer vlakken aan terrein, want het stoken van een fikkie in de tuin of in de open haard, bijvoorbeeld met restjes timmerhout, is ook weer bijzonder in trek. Hout sprokkelen laat staan bomen omhakken mag niet in Nederland, maar openhaardhout bestellen en zelf verder in mootjes klieven wel. Daarvoor is de kloofmachine in het leven geroepen. Ideaal als je al de hele dag gewerkt hebt, en voor het houthakken even de kracht niet meer hebt.

Pallets: vaak gratis af te halen

Het mooie is dat het bouwmateriaal voor het grijpen ligt. Althans, wie even naar een industrieterrein rijdt en bij een groothandel vraagt of er nog overbodige pallets liggen, kan zijn lol op. Je ziet bij veel (stads)strandtenten dat ze pallets opstapelen bij wijze van loungesetjes, maar de echte klusser haalt deze transporthulpmiddelen uit elkaar en tovert ze om in unieke (tuin)meubels. Dat verdubbelt de lol van deze hobby: hout hoeft geen geld te kosten. Of in ieder geval weinig, wanneer je in plaats van pallets tweedehands meubels gebruikt als bouwmateriaal.

Duurzaam bezig met (gerecycled) hout

Al met al is het maken van houten meubels een stuk duurzamer dan het kopen van nieuwe bouwpakketten die uit bedenkelijke materialen bestaan. En wie het eindresultaat goed opschuurt en voorziet van een laag blanke lak of zonnebloemolie (betaalbare tip!) zorgt voor meubels die warmte uitstralen en een interieur tot leven brengen. Industrieel en landelijk, het zijn daarom niet toevallig stijlen die parallel lopen met de trend van gerecycled hout, waarin de natuurlijke oorsprong mooi terugkomt. En dat zal nog wel even beklijven.