Economie

Partnerbijdrage

Najaar in volle gang: 500.000 Nederlanders last van winterdip

Nu het najaar weer in volle gang begonnen is, worden de dag kouder en donkerder. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor het creëren van een winterdepressie. Ongeveer 500.000 Nederlanders hebben ieder jaar last van zo'n winterdip, waarbij het aantal mensen met een zelfdiagnose nog niet is meegerekend.

Merk je dat je minder energie hebt in de winter of dat je je neerslachtig voelt? De kans is aanwezig dat je last hebt van een winterdepressie. Wat is een winterdip precies en wat kun je ertegen doen?


Leestijd: 3 minuten

Najaar in volle gang: 500.000 Nederlanders last van winterdip
Najaar in volle gang: 500.000 Nederlanders last van winterdip

Wanneer je last hebt van een seizoensgebonden depressie, zoals een winterdip, merk je dat je je in een bepaald seizoen minder goed voelt. Je hebt minder energie, je voelt je neerslachtig en je hebt geen zin om activiteiten te ondernemen. Zo'n winterdepressie wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door een gebrek aan daglicht. In de winter is het immers veel langer donker dan in de zomer. Dat heeft een duidelijk effect op onze biologische klok.

Zo maakt je lichaam meer melatonine aan op de donkere dagen waardoor je je sneller moe voelt en je meer behoefte hebt aan slapen. Ook ben je doordat het in de ochtend langer donker is pas later op de dag echt wakker. Dat kan eveneens zorgen voor minder energie waardoor je sneller chagrijnig bent, je je slecht kunt concentreren en je geen zin hebt om ook maar iets te ondernemen.

Ben je gevoelig voor een winterdip dan is het lastig om deze te omzeilen. Wat je wel kunt doen, is de dip zoveel mogelijk tegengaan door bijvoorbeeld leuke activiteiten op de kalender te hebben staan. Een kalender of agenda kopen kan helpen om activiteiten in te plannen met vrienden en/of familie. Dit kan van alles zijn: van een weekendje weg tot aan een avondje pubquizzen of uitgaan in de stad. Het inplannen van dit soort activiteiten geeft je het gevoel dat je altijd wat leuks op de planning hebt staan, waardoor het gemakkelijker is om de winter te 'overleven' en een eventuele winterdip tegen te gaan.

Het najaar staat bekend om de vele regenbuien en het donkere weer. Toch is het aan te raden om iedere dag even naar buiten te gaan voor een frisse neus en een dosis vitamine D. Frisse lucht en daglicht zijn heel goed voor lichaam en geest. Zo voorziet natuurlijk licht ons van vitamine D wat zorgt voor een boost voor je immuunsysteem en voor minder concentratieproblemen. Daarbij is frisse lucht ook prettig voor je hersenen waarna je je eveneens beter kunt concentreren en je je geïnspireerd voelt. Trek je regenjas dus maar aan en ga er op uit.

Wat ook belangrijk is om je goed te voelen, is om te zorgen voor voldoende ontspanning. Misschien werk je veel of vlieg je van afspraak naar afspraak op een normale werkdag. Dat kan helpen om een winterse dag door te komen, maar vraagt uiteindelijk veel van je lijf en je hoofd. Daarom is het goed om te weten dat je óók voor genoeg ontspanning moet gaan. Plan iedere week minstens één of twee avonden voor jezelf in op de kalender. Ga lekker lezen, kijk een film of maak een uitgebreide maaltijd. Wat ontspanning is, is voor iedereen anders in te vullen.

Merk je dat je in de winter langer slaapt dan in de zomer? Dat heeft te maken met de donkere dagen en de koudere nachten. Daar is niets mis mee, want voldoende slapen is heel erg belangrijk voor je energielevel overdag. Mensen die te weinig slapen, zijn sneller geprikkeld en kunnen zich minder goed concentreren. Dat zijn juist de dingen die je in de winter niet wilt ervaren om zo een winterdipje tegen te gaan. Zorg dus voor een goed dag- en nachtritme en ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed. Sta ook iedere ochtend rond dezelfde tijd op.

Tot slot nog een tip waar je je ook iedere dag mee bezig kunt houden: kies ervoor om gezond en gevarieerd te eten om je energiek te voelen in de winter. Tijdens de donkere en koude dagen is het verlangen naar lekker snoepen en slecht eten misschien juist wel heel groot. Het is toch belangrijk om niet (zo vaak) toe te geven aan dit gevoel. Door gezond en gevarieerd te eten, voel je je namelijk veel beter. Natuurlijk kun je echt wel eens een etentje met vrienden of vriendinnen op de kalender zetten, maar probeer om op 'gewone' dagen normaal te eten en genoeg water te drinken.