Economie

NAM lijdt recordverlies van 315 miljoen euro

De NAM heeft in 2020 een recordverlies geleden van 315 miljoen euro. Het bedrijf kreeg te maken met lage olie- en gasprijzen als gevolg van de coronacrisis. Ook werd er weer minder gas gewonnen uit het Groningenveld. Daarnaast moet de NAM nog steeds veel geld betalen aan schade door aardbevingen.


Leestijd: 1 minuut

NAM lijdt recordverlies van 315 miljoen euro
NAM lijdt recordverlies van 315 miljoen euro

Volgens de NAM is er afgelopen winter zelfs minder gas gewonnen, dan mocht. Er zaten veel warme wintermaanden tussen. 

In een persbericht laat NAM weten dat ze blijven betalen voor alle schade die is ontstaan door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Ook is het bedrijf geld kwijt aan de grote versterkingsoperatie. 

Het bedrijf vraagt zich wel af hoe het kan dat er steeds minder gas wordt gewonnen en dat de seismiciteit afneemt, maar dat de kosten voor schadeclaims en de versterking niet afnemen. De NAM heeft de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken laten weten uitleg te willen over de toerekening van de kosten. 

Uit de cijfers blijkt wel dat de NAM op dit moment nog financieel gezond is, dankzij een kaspositie van 3,8 miljard euro. Er kan aan alle betalingsverplichtingen worden voldaan. Ook zijn de olie- en gasprijzen weer op niveau. De NAM heeft daarnaast al een reorganisatie ingezet en ze proberen op andere manieren geld te besparen. Doordat de gaskraan in Groningen dichtgaat, moet het bedrijf enorm afschalen.