Economie

Nierpatiënten krijgen bij corona vaker complicaties

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van UMCG, Radboudumc en Amsterdam UMC, onder leiding van Ron Gansevoort, hoogleraar Nefrologie (UMCG).


Leestijd: 1 minuut

De onderzoekers wilden graag weten of nierpatiënten extra vatbaar zouden zijn voor het coronavirus. Ze verzamelden gegevens van collega’s uit heel Europa. Daaruit moet duidelijk worden hoe het ziekteverloop onder nierpatiënten met corona is en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Uit de gegevens van zo’n 1600 patiënten uit 28 Europese landen blijkt nu dat nierpatiënten extra vatbaar zijn voor complicaties en dat er ook een grotere kans is op overlijden. Het sterftecijfer is zelfs hoger dan onder de bekende hoogrisicopatiënten, zoals patiënten met hartfalen of longziekten

Ook blijkt dat dialyse patiënten niet altijd op de intensive care worden opgenomen. “Het leek erop dat artsen dachten dat ze dat niet zouden overleven”, vertelt projectleider Gansevoort. “Het is belangrijk om dit soort afwegingen te maken op basis van feiten in plaats van vooroordelen. En dat er een algemeen, onderbouwd beleid komt, zodat niet iedereen voor zich bepaalt welke patiënt wel, en welke niet opgenomen wordt op de intensive care. Uiteindelijk is het doel dat artsen betere aanknopingspunten voor de behandeling van deze specifieke groep patiënten krijgen.