Economie

Nieuwe ‘community’ voor ZZP-ers in Groningen: ‘Samen Sterker uit de Crisis’

Er zijn in Groningen vele duizenden zzp-ers. Zij hebben het extra lastig door de corona crisis omdat ze er helemaal alleen staan, zonder grotere organisatie met deskundigheid achter zich. Wanneer zij zich verenigen staan ze er sterker voor, en bovendien kunnen ze elkaar mogelijk helpen aan nieuwe omzet. Dat is de naam van de nieuwe online-community voor zzp-ers in Groningen, genaamd: ‘Samen Sterker Uit De Crisis’.


Leestijd: 3 minuten

Nieuwe ‘community’ voor ZZP-ers in Groningen: ‘Samen Sterker uit de Crisis’
Nieuwe ‘community’ voor ZZP-ers in Groningen: ‘Samen Sterker uit de Crisis’

ZZP-ers staan er tijdens deze crisis vaak helemaal alleen voor. Maar er zijn véel zzp-ers in grote steden als Groningen. En aangezien eendracht macht maakt, en mensen sámen nu eenmaal sterker staan, is het verstandig dat zzp-ers elkaar weten te vinden en, waar mogelijk, elkaar een handje helpen, met informatie of met omzet.

Dát is de gedachte achter een nieuwe ‘community’ in Groningen, die luistert naar de naam ‘Samen Sterker Uit De Crisis’. Het betreft een initiatief van het platform Ikonderneemhet.nl, een online netwerk voor zzp’ers en mkb’ers.

De nieuwe community is gestart vanuit de gedachte dat door de corona-crisis gedupeerde zzp-ers en mkb-ers meer hebben aan nieuwe omzet dan aan  steunmaatregelen of de bijstand, hoe mooi het ook is dat die regelingen bestaan.

‘Er zijn in Groningen misschien wel 12.000 zzp-ers, waaronder ook winkeliers met een eenmanszaak. Zij hebben het extra lastig door de crisis omdat ze er helemaal alleen voor staan. Grotere ondernemingen hebben vaak wel een organisatie achter zich, of hebben veel deskundigheid in huis. Maar zzp-ers hebben vaak meer enkele specialismen. En daarom kwamen wij op het idee de zzp-ers met elkaar in contact te brengen zodat ze elkaar kunnen helpen met hun specifieke kennis’, vertelt Klaar Zegers. Ze is initiatiefnemer en één van de drijvende krachten achter Ikonderneemhet.nl

‘Er is veel aandacht voor de steunmaatregelen, zoals de ToZo-regeling. Het is geweldig dat die regelingen er zijn. Maar het grootste probleem voor zzp-ers is dat opdrachten en omzet zijn weggevallen. Daar komt nog eens bij dat iedereen thuis zit, en dan is het lastig om je gedachten en problemen met anderen te delen. Wat is er dan handiger dan om je aan te sluiten bij een community van mensen die in vergelijkbare situaties verkeren, met wie je zaken kunt bespreken, en die misschien meer voor je kunnen betekenen’, vertelt Klaar.

De coronacrisis heeft op tal van plaatsen in de economie wél gezorgd voor verdere digitalisering. Ook voor zzp-ers is het dan van belang om te zorgen dat je digitaal contacten kunt leggen met andere mensen. En dat kan in die community, een slim digitaal netwerk.

Wat heeft Samen Sterker Uit De Crisis als community precies te bieden aan haar deelnemers?

‘Op de eerste plaats kunnen we hen antwoord geven op speciale vragen. Als wij het antwoord zelf niet weten vragen we iemand anders. Op de tweede plaats kan de community er voor zorgen dat zzp-ers elkaar weten te vinden en elkaar kunnen helpen, zodat de omzet weer op gang komt. En op de derde plaats krijgen ze drie maanden lang gratis een account bij Ik Onderneem het, een platform waar al negenhonderd ondernemers uit Groningen bij zijn aangesloten, een bijzonder netwerk’.

Maar kern van de gedachte achter de community Samen Sterker uit de Crisis is toch dat ze zzp-ers niet zozeer húlp krijgen, als wel elkaar kunnen helpen.

‘Als je iets wilt, kom dan in beweging. En dat kan in de community’, zegt Klaar.

Onlangs vroeg een vrouwelijke ondernemer haar om hulp bij het koppelen van de kassa van haar winkel aan het Warenhuis.Groningen.nl  ‘Zij wist niet hoe je dat doet, en wij brachten haar in contact met een marketingbureau dat webwinkels helpt’.

Een andere voorbeeld van hulp betrof het geven van advies over de ToZo regeling. ‘Soms lopen mensen helemaal vast in die regeling of de formulieren. Wij hebben daar inmiddels veel ervaring mee, en dus kunnen we helpen’.

‘Of we helpen ZZP-ers die zich afvragen hoe ze met hun activiteiten online beter zichtbaar worden. Of hoe ze aan content voor hun website kunnen komen. ‘En zo hebben we de meest uiteenlopende specialismen die zijn aangesloten bij Ikonderneemhet.nl het of bij de community Samen Sterker Uit De Crisis. Het enige dat nodig is, is dat mensen met elkaar in contact gebracht worden. Daarna kunnen ze elkaar dan helpen aan extra omzet en om zo krachtiger uit de crisis te komen’, aldus Klaar Zegers.