Economie

NOM bestaat dit jaar 50 jaar: van “ontwikkelen” naar innoveren en internationaliseren

De Noordelijke Ontwikkelings- en Investeringsmaatschappij (NOM) gevestigd in Groningen, viert dit jaar het feit dat het precies vijftig jaar bestaat.


Leestijd: 2 minuten

In deze halve eeuw heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een maatschappij die investeerde in bedrijven in Groningen, Friesland en Drenthe die het lastig hebben, tot een bedrijf waar nu vooral veelbelovende innovatieve ondernemers centraal staan.

De NOM ziet het nu als haar missie om de noordelijke economie verder helpen door in kansrijke ondernemingen te investeren en bedrijven te begeleiden naar financiering, zodat ze verder of sneller kunnen groeien.

Ook koppelt de NOM ondernemers met een nieuw, innovatief idee aan partijen die bij de verdere ontwikkeling kunnen helpen.

Als derde belangrijke taak ziet de NOM het naar Noord-Nederland helpen halen van innovatieve bedrijven uit binnen- en buitenland . “Onze activiteiten noemen we ook wel de ‘3 i’s’: innoveren, investeren en internationaliseren”, aldus de NOM op haar website.

De NOM is formeel een naamloze vennootschap, waarvan de aandelen voor 50% in het bezit zijn van de Staat der Nederlanden. De resterende 50% is evenredig in het bezit van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Dochterondernemingen

De N.V. NOM heeft drie 100% dochterondernemingen. Dit zijn het Venture Kapitaalfonds III B.V., B.V. Drentse Participatie Maatschappij en het Innovatie Fonds Noord-Nederland B.V. (IFNN) die, evenals de NOM, voorzien in risicodragend kapitaal

50 jaar

In verband met het jubileum wil de NOM niet alleen terugkijken, maar vooral ook vooruitkijken. “Dat doen we op basis van zes sterkten van Noord-Nederland. Te weten: energietransitie, gezond leven, groene chemie, slimme maakindustrie, voedselproductie 2.0 en watertechnologie. Waarin blinken wij als regio uit? Hoe is dat gekomen en hoe kunnen we dit verder versterken?”

Studenten van de RUG doen sinds een jaar onderzoek naar de kracht van het Noorden. Studenten geschiedenis kijken naar het verleden. Studenten economische geografie onderzoeken hoe het noordelijk ondernemerschap in de toekomst versterkt kan worden. 

De door de studenten ontwikkelde content over de kracht van de Noordelijke economie komt samen op de website: NOM 50 jaar