Economie

Onderzoek provincie: minder winkels én minder leegstand

Het aantal winkels en horecagelegenheden in de provincie loopt terug. Toch is de leegstand de afgelopen vijf jaar flink afgenomen. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant op basis van onderzoek van de provincie Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek provincie: minder winkels én minder leegstand
Onderzoek provincie: minder winkels én minder leegstand

Uit de cijfers blijkt dat tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2022 het aantal winkels met vijftien procent is afgenomen. Het aantal banen in de sector daalde met 2,5 procent.

“Positief is dat ondernemers, de provincie en gemeenten actief op de ontwikkelingen reageren, door in te zetten op centrumplannen en door te investeren in herontwikkeling van winkelgebieden,” schrijft de provincie Groningen. “Dit beleid biedt perspectief en werpt vruchten af; veel winkelcentra zijn de afgelopen jaren niet zwakker, maar juist sterker geworden. Als lichtend voorbeeld worden het Sontplein in de stad Groningen en het winkelhart van Stadskanaal genoemd.”

De afname van het aantal winkels heeft niet gezorgd extra leegstand. Integendeel. In vergelijking met de rest van Nederland daalde de leegstand hier het hardst: met maar liefst 30 procent. Dit komt doordat veel leegstaande panden zijn omgetoverd tot woningen of werden afgebroken. In de stad Groningen maakten winkels veelal ruimte voor horecazaken.