Economie

Onderzoek: vooral Groningers googlen energietermen

De huidige energiecrisis zet met name inwoners van de provincie Groningen aan het denken. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan na een Google Trends-analyse. In totaal vergeleek Zonneplan de resultaten van 13 energiegerelateerde zoekopdrachten, waaronder termen als 'tarieven energie', 'kWh prijs' en 'energie besparen'. De uitkomsten sluiten aan bij het eerder gepubliceerde TNO-rapport, waaruit blijkt dat zogeheten 'energiearmoede' vooral heerst in Noordoost-Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: vooral Groningers googlen energietermen
Onderzoek: vooral Groningers googlen energietermen

In Google Trends is, bij voldoende zoekvolume, per provincie op een schaal van 0 tot 100 te zien in hoeverre een bepaalde zoekterm populair is (geweest), bijvoorbeeld in het afgelopen jaar. De provincie Groningen scoort op bijna alle relevante, energiegerelateerde zoektermen hoog. Op de termen 'tarieven energie', 'kWh prijs', 'groene stroom', 'groene energie' en 'energie contract' behaalt het de maximale score. Opmerkelijk is dat Groningers ook het meest zoeken op de meer algemene term 'inkoopprijs'.

Energiearmoede

In september publiceerde TNO het rapport 'De feiten over energiearmoede in Nederland'. Op de kaart die het percentage huishoudens in energiearmoede illustreert, kleurt vooral Noordoost-Groningen donkerrood. De gemeente Pekela scoort met 13,7 procent het hoogst. Ook in Friesland, het oosten van Drenthe en Twente zijn de aantallen hoog. Andere uitschieters zijn Zuid-Limburg en de westelijke Flevopolder.