Economie

Opnieuw grote openluchttheaterproductie in Groningen deze zomer

Theaterliefhebbers kunnen ook komende zomer met volle teugen genieten in Groningen. Vanaf 14 augustus is er drie weken lang een grote theatervoorstelling te zien, deze keer in het Noord-Groningse Oosterwijtwerd. Het gaat om een derde productie van Zummerbühne, na de muziektheatervoorstellingen Hollands Hoop in 2022 en Ripperda in 2023. Dinsdag maakte Zummerbühne de naam bekend van de voorstelling waar opnieuw duizenden bezoekers worden verwacht: ‘De Grote Vloed’.


Leestijd: 2 minuten

De voorstelling is straks te zien op een locatie bij het terpdorp Oosterwijtwerd. In een weiland voor de kerk komt dan een grote tribune te staan, waardoor het publiek straks kijkt naar de terp, met als decor de middeleeuwse Mariakerk. Er zijn zeker twintig voorstellingen gepland, met plaats voor 1200 bezoekers, zodat er 24.000 bezoekers kunnen komen.

‘De Grote Vloed’ is net als de eerdere stukken gebaseerd op onderwerpen uit de Groningse geschiedenis. Deze keer gaat het over een grote watersnood die zich in het gebied afspeelde, waarbij vijf Groningse dorpen verdronken. Dat was het gevolg van slecht onderhoud van de dijken door de hoge heren. Dat het slecht zou aflopen was al voorzien door de hoofdpersoon in het verhaal, die daar tegen in verzet komt.

De belangstelling voor het openlucht theater is zeer groot. Er zijn al drieduizend kaarten verkocht in de voorverkoop. Aan de productie wordt ook meegewerkt door een koor en door vrijwilligers.

De Grote Vloed

De voorstelling begint in het jaar 1509. Waar nu de Dollard ligt, bevinden zich twintig dorpen. De inwoners van de dorpen ervaren continu dreiging van de zee en lopen gevaar. Tidde wordt vanuit de stad naar het Ommeland gestuurd om de problemen op te lossen en de dijken te verstevigen. Maar in plaats van de dijken te verstevigen, neemt hij land in beslag van arme boeren en voegt dit bij zijn eigen land.

Aisa, een zeventienjarig meisje dat is weggestopt in een klooster, lijdt aan het onrecht dat zij ziet. Onrecht dat door haar eigen vader (Tidde) wordt aangericht. Aisa wordt geplaagd door visioenen over een verwoestende vloedgolf. Ze wil die visioenen in de openbaarheid brengen en de mensen bewegen om in opstand te komen. Maar dat betekent de strijd aangaan met haar eigen vader.

Zummerbühne

Zummerbühne produceert grootschalig, herkenbaar muziektheater met een sterke verbinding met Groningen. Ieder jaar op een andere plek in de provincie, ieder jaar met een andere voorstelling. Uitgevoerd door professionele acteurs en musici van naam, aangevuld met amateurs uit de regio. De eerste voorstelling Hollands Hoop was een groot succes. 23.000 bezoekers zagen de voorstelling, verdeeld over 23 uitverkochte zomerse speelavonden op Hoog Hammen in Overschild. Alle 24.000 tickets voor de tweede muziektheatervoorstelling Ripperda waren drie weken voor de start van de speelperiode verkocht.

Zummerbühne is een idee van acteur Marcel Hensema en componist Reinout Douma.