Economie

Oppositiepartijen willen contract met aannemer Ring Zuid ontbinden

De oppositiepartijen in de Provinciale Staten willen dat het contract met aannemerscombinatie Herepoort wordt ontbonden. De aanpak van de zuidelijke ringweg moet vervolgens worden opgeknipt in kleinere deelprojecten. Dat zeggen ze in een open brief.


Leestijd: 1 minuut

Oppositiepartijen willen contract met aannemer Ring Zuid ontbinden
Oppositiepartijen willen contract met aannemer Ring Zuid ontbinden

Forum voor Democratie, SP, Groninger Belang, PVV, Partij voor het Noorden, Partij voor de Dieren en 50 Plus willen op die manier een miljoenenstrop deels voorkomen. Eerder werd bekend dat de aanpak van de zuidelijke ringweg veel meer gaat kosten dan is begroot. Extra investeringen gaan mogelijk ten koste van andere projecten, zoals de verdubbeling van de N33 en een trein tussen Veendam en Stadskanaal. 

De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper heeft een mondelinge overeenkomst gesloten met de aannemer over de meerkosten. Ze heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel extra geld er nodig is. De aanpak van de ringweg kent een totaal projectbudget van 639 euro, waarvan 388 euro aan bouwkosten. De reservepot van 170 miljoen lijkt in ieder geval nodig voor de tegenvallers, maar waarschijnlijk komen daar tientallen tot misschien wel meer dan 100 miljoen euro bij. 

De aannemer zou volgens de oppositiepartijen al 200 miljoen euro willen besparen door de verdiepte ligging niet met onderwaterbeton, maar met bronbemaling aan te leggen. Ook komt er één tunnelbak voor beide richtingen, waardoor nog eens 100 miljoen euro wordt bespaard. Maar dan nog is er meer geld nodig. De oppositiepartijen vragen daarom ook af wat er mis is gegaan bij de aanbesteding. “Wie heeft wie zand in ogen gestrooid? Zijn alle betrokkenen wel op hun taak berekend? Belangrijke vragen die zeker beantwoord moeten worden”, aldus de partijen. 

De oppositiepartijen willen uiteindelijk kleinere deelprojecten apart aanbesteden. Die kunnen vervolgens ook worden getoetst aan nut en noodzaak. Ook is er dan meer tijd om extra geld te vinden, zodat andere projecten ook door kunnen gaan. Vervolgens willen de partijen ook dat de rijksoverheid meer opdraait voor de extra kosten. De rekening ligt nu vooral bij de provincie Groningen.