Economie

Partnerbijdrage

Personeel motiveren doe je met deze handige tips

Het aantal bedrijven in Nederland blijft groeien. Dit jaar zijn er voor het eerst meer dan 2 miljoen ondernemingen in ons land te vinden, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Hoewel er ook een groot aantal zzp'ers te vinden is, beschikt een aanzienlijk deel van die bedrijven over personeel. Maar: hoe zorg je ervoor dat dat personeel in dienst blijft en niet overstapt naar de concurrent? Oftewel: hoe houd je je personeel gemotiveerd?


Leestijd: 3 minuten

Personeel motiveren doe je met deze handige tips
Personeel motiveren doe je met deze handige tips

Geen mens is hetzelfde; dat geldt ook voor de mensen die je in dienst hebt. Wat personeel dus motiveert, kan per persoon verschillen. We weten in ieder geval wel wat mensen niet motiveert op de werkvloer. Denk aan lage lonen, geen of slechte beloningen, negatieve arbeidsverhoudingen zoals slechte communiocatie en vervelende werkomstandigheden. Een organisatie waar bijvoorbeeld slecht gecommuniceerd wordt of waar mensen totaal geen inspraak hebben, is niet heel aantrekkelijk voor personeel. Dat geldt ook voor een werkomgeving waar het koud of tochtig is, evenals het maken van hele lange werkdagen.

Daarom is het nodig om actief bezig te gaan met het motiveren van je werknemers. Daar ga je namelijk als werkgever uiteindelijk de vruchten van plukken. Gelukkige medewerkers zijn namelijk beter gemotiveerd en kunnen daardoor beter presteren. Vergeet daarom niet om je werknemers regelmatig te laten zien dat je ze waardeert. Dat kan met een complimentje, maar ook met iets tastbaars zoals originele kerstpakketten, een cadeaubon of een persoonlijk cadeau. Uit divers onderzoek blijkt dat dit meer motiveert dan geld als een motivatie-instrument. Je laat immers zien dat je respect hebt en dat je je medewerkers waardeert. Daar bloeit een mens van op.

Wat daarnaast van groot belang is, is dat je je medewerkers je vertrouwen geeft. Sinds het begin van de coronacrisis zijn we totaal anders gaan werken. De verwachting is dat thuiswerken ook na de pandemie voor veel bedrijven de norm blijft. Dat betekent dat je vertrouwen moet hebben in het kennen en kunnen van de mensen met wie je werkt. Veel leidinggevenden vinden het lastig om bepaald werk uit handen te geven aan mensen die zelfstandig werken. Toch zal dit met de juiste afspraken en regelmatige meetings of calls alleen maar helpen om je medewerkers te motiveren. Met meer zelfstandigheid kunnen ze een werkdag zelf deels indelen zodat ze een beter dagritme kunnen vinden.

Het geven van originele kerstpakketten en complimenten is natuurlijk hartstikke leuk en nodig, maar wat ook helpt om de motivatie van je werknemers op te krikken is om regelmatig iets leuks te doen met het team. Dat kan van alles zijn, zolang het maar in het kader staat van verbinding, samenzijn en je medewerkers motiveren. Denk aan teambuilding in de vorm van een escape room, een outdoor spel of een sportieve activiteit. Of ga lekker samen eten om elkaar op een andere manier te leren kennen dan alleen op de zakelijke manier. Deze vorm van teambuilding is ontzettend goed voor het 'verbondenheid' gevoel van je medewerkers wat ervoor kan zorgen dat ze met meer plezier en energie naar werk gaan. Ook leuk: zet de verjaardagen van je medewerkers in je agenda om ze op die dag te verrassen met een kleinigheidje.

Om te laten zien dat je je medewerkers vertrouwt en waardeert en om ze op die manier meer motivatie te geven, is het daarbij aan te raden om ze te betrekken in het beslisproces binnen je bedrijf. Binnen iedere organisatie moeten grote beslissingen worden gemaakt die direct of indirect van invloed zijn op de mensen die er werken. Dergelijke besluiten worden over het algemeen door de leidinggevende gemaakt, maar dit kan ook anders. Betrek je medewerkers bij het maken van beslissingen zodat ze het gevoel krijgen dat ze er óók toedoen en niet alleen maar een buitenstaander zijn die bepaalde zaken uitvoert.

Let tot slot op de werkomstandigheden van je werknemers. Op een lawaaiige werkplek met comfortabel kantoormeubilair kan namelijk niet goed gewerkt worden. Investeer daarom in écht goede stoelen, ergonomische bureaus en ander meubilair waarop en waarmee mensen fijn kunnen werken. Kijk ook naar de apparatuur en software waar mee gewerkt wordt. Zorg bijvoorbeeld regelmatig voor updates om frustratie te voorkomen. Daarbij zijn andere omstandigheden, zoals de temperatuur, de ruimte en de verlichting ook zaken waar je op moet letten. Tel dat op bij originele kerstpakketten geven, je werknemers vertrouwen geven én het betrekken van medewerkers bij beslissingen en je hebt de touwtjes in handen voor meer motivatie binnen je bedrijf.