Economie

Prentenboeken in strijd tegen taalachterstand Groningse kinderen

Uitgeverij Noordhoff heeft donderdagmiddag 200 prentenboeken gedoneerd aan de GGD om taalachterstanden bij kinderen in kwetsbare Groningse wijken aan te pakken. Deze donatie is onderdeel van het project ‘Kansrijk in de Wijk’, een samenwerking tussen de GGD en De Huiskamer (WIJ).


Leestijd: 1 minuut

Foto: Noordhoff
Foto: Noordhoff

Uit recent onderzoek door de GGD, uitgevoerd in opdracht van Noordhoff, blijkt dat veel kinderen in Groningse wijken zoals de Hoogte en Indische buurt een taalachterstand hebben. “Er is een directe link tussen taalachterstand en lezen,” legt jeugdverpleegkundige Leonie Boer-Perdok uit. “Veel mensen onderschatten het belang van lezen, wat kan resulteren in ongelijke kansen bij de start van de basisschool.”

“Voorlezen op jonge leeftijd vergroot de kans dat kinderen succesvolle lezers worden”, benadrukt Wietske Smit, taal-leesexpert bij Noordhoff. “Het heeft een bewezen positief effect op woordenschat, taalontwikkeling, verhaalbegrip en het ontwikkelen van empathie.”

‘Kansrijk in de Wijk’

De prentenboeken gaan naar het project ‘Kansrijk in de Wijk’. Via dit initiatief ontvangen ouders bij consultatiebureaus en het Ouder en Kind Café informatie over taalontwikkeling. Bovendien worden ze aangemoedigd om hun kinderen meer te laten lezen en zelf voor te lezen.

Het prentenboek van de campagne van dit jaar is: Kom uit die kraan!! van Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Alice Hoogstad. De overhandiging vond plaats bij boekhandel Van der Velde Boeken in Groningen.

Via de actie ‘Geef een (prenten)boek cadeau‘ is het voor iedereen mogelijk om een steentje bij te dragen om lezen voor alle kinderen toegankelijk te maken.