Economie

‘Regio Deal’ van 30 miljoen ter verbetering leefbaarheid oost-Groningen

Het gaat de goede kant op met Oost-Groningen. BlauweStad groeit, er zijn opmerkelijke toeristische initiatieven en culturele projecten, er zijn florerende bedrijven zoals Witec uit Stadskanaal dat de Groninger Ondernemingsprijs 2019 won. Maar het kan nog véel beter. Dat althans vinden de partijen die vorige week een Regio Deal Oost-Groningen hebben gesloten. Daarmee is dertig miljoen euro gemoeid.


Leestijd: 1 minuut

‘Regio Deal’ van 30 miljoen ter verbetering leefbaarheid oost-Groningen
‘Regio Deal’ van 30 miljoen ter verbetering leefbaarheid oost-Groningen

Oost-Groningen sloot een Regio Deal met het Rijk. Rijksoverheid, provincie en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten samen de schouders onder de leefbaarheid in Oost-Groningen. De komende maanden wordt de deal verder uitgewerkt.

Met het sluiten van een Regio Deal werken de ondertekenaars aan een breed regionaal programma om de kracht van de regio te versterken. Ze zetten in op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving.

De regio Oost-Groningen (Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde) heeft een deal kunnen sluiten voor 30 miljoen euro. De helft van dit bedrag komt van de provincie en de regio, de andere helft van het Rijk. In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt met het Rijk en de betrokken partners. Daarna zal de uitvoering van de Regio Deal starten. Voor de uitvoering staat een periode van vier jaar.

De Regio Deal geeft een stevige impuls aan het versterken van de leefbaarheid in Oost-Groningen. Bijzonder aan deze aanpak is de brede samenwerking. Onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven werken samen aan de totstandkoming van het plan en zullen ook in de uitvoering samen optrekken.

Gedeputeerde Tjeerd Van Dekken benoemt onder andere initiatieven op het gebied van onderwijs: "Gezamenlijk willen wij ervoor zorgen dat leerlingen met een goed diploma van school komen. Een diploma dat past bij het werk dat in de regio is. Ook gaan we ons extra inzetten voor leerlingen bij wie om diverse redenen de schoolse omgeving niet goed past. Een mooi voorbeeld hiervan is de Route Rubicon (van Dollard College, Noorderpoort en Terra) waar jongeren les krijgen van docenten binnen de muren van het leerbedrijf en zo de kans krijgen om alsnog een startkwalificatie te behalen."

(Foto's: Blauwestad. Boven: het Havenkwartier in Blauwestad).