Economie

René Paas: "Den Haag kijkt verkeerd naar financiering Lelylijn"

Commissaris van de Koning René Paas heeft zich kritisch uitgelaten over de Haagse blik op de financiering van de Lelylijn. Dat deed hij tijdens een symposium in Emmeloord over de mogelijke nieuwe spoorlijn.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Provincie Groningen
Foto | Provincie Groningen

“Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van Haagse politici die de Lelylijn vooral lijken te zien als een kostenpost”, luidt de boodschap van Paas. “Als de toenmalige regering en Tweede Kamer de aanleg van de Noordoostpolder vooral hadden gezien als een kostenpost, dan was de polder er nooit gekomen.”

Paas groeide op in de Noordoostpolder. Tijdens het symposium in zijn oude woonplaats wijst hij erop dat het besluit om de Noordoostpolder aan te leggen midden in de crisis van de jaren dertig werd genomen. De kosten van die aanleg bedroegen toen bijna 13 procent van de Rijksbegroting.

Paas vindt dat Haagse politici de aanleg van de Lelylijn moeten zien als kans, een grote kans voor Noordelijk Nederland én de rest van het land. Het is volgens hem een goede investering als je twee landsdelen beter met elkaar verbindt.

Paas hoopt dat het besluit om de spoorlijn aan te leggen tijdens de formatie van het nieuwe kabinet wordt genomen: “Inwoners in het Noorden, in de beide polders, hebben ook recht op een goede bereikbaarheid,’ zegt hij. ‘Investeer dus, net als vroeger, in de toekomst van héél Nederland.”