Economie

Rijk wil geen extra geld steken in Groningen Airport Eelde

Het kabinet gaat voorlopig geen extra geld steken in Groningen Airport Eelde. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur weten in antwoorden op Kamervragen. Eelde wil jaarlijks een Rijksbijdrage van zo’n 6 tot 8 miljoen euro om te kunnen overleven.


Leestijd: 1 minuut

Het geld heeft Eelde gebruiken voor het onderhoud van de infrastructuur, zoals de landingsbaan, en de beveiliging van de luchthaven. Het in de been houden van de brandweer kost bijvoorbeeld erg veel geld. In een toekomstplan van de luchthaven staat dat het geld nodig is voor het voortbestaan van Eelde als luchthaven. 

De minister is van mening dat een regionale luchthaven als Eelde een zelfstandige onderneming is, die zelf voor de bekostiging moet zorgen. Een structurele rijksbijdrage past daar niet bij. Bovendien zou er ook nog geen formeel verzoek tot bijdrage zijn gedaan. 

Aandeelhouders zijn aan zet
Volgens de minister zijn de aandeelhouders van het vliegveld nu aan zet om een besluit te nemen over de toekomst van Eelde. Daarna kan de minister kijken of de gekozen ontwikkelrichting kan worden gefaciliteerd of ondersteund.