Economie

Partnerbijdrage

Rioolprobleem door aardbevingsschade

Groningen – Loopt het water in de douche en in je wasbakken niet meer lekker weg? Zie je bij het doorspoelen van de wc het water omhoog komen en houd je je hart vast? Dan lijkt er iets aan de hand met de aansluiting op het riool. De specialisten van Rioolprobleem Kwijt kunnen het voor je controleren door middel van een rioolinspectie vanuit je huis. Mogelijk is jouw afvoer verzakt als gevolg van de aardbevingen die de provincie Groningen al jaren teisteren vanwege de gaswinning.


Leestijd: 2 minuten

Rioolprobleem door aardbevingsschade
Rioolprobleem door aardbevingsschade

Niet elk afvoerprobleem is even ernstig natuurlijk. Is het alleen het water in de wasbak dat slecht wegloopt, dan zit je sifon waarschijnlijk vol met viezigheid. Blijft er water in je vaatwasser staan, dan is er mogelijk vet aangekoekt in de afvoer van je vaatwasser. In dat soort gevallen is er dus geen rioolprobleem, maar moeten je afvoeren wel ontstopt en gereinigd worden. Heb je een probleem met de afvoeren door het hele huis (of je bedrijfspand), dan is er mogelijk meer aan de hand. Er is sprake van een totale verstopping. Vraag is dan: wat kan daar de oorzaak van zijn?

De provincie Groningen heeft al vele jaren te maken met lichte aardbevingen als gevolg van de gaswinning, dat is algemeen bekend. In de media is daar veel aandacht voor. De beelden van inwoners van de provincie Groningen die wijzen op scheuren in hun woning kennen we allemaal. Wat veel mensen evenwel niet beseffen is dat aardbevingen niet ‘slechts’ bovengronds schade aan kunnen richten, maar ook ondergronds! 

Door aardbevingen – de naam zegt het al, beeft de aarde en dat kan ook consequenties hebben voor de leidingen en buizen die in de aarde lopen. Veel leidingen zijn we flexibel, maar een verzakking in de grond kan nét teveel druk op een leiding brengen, waardoor deze scheurt of verzakt. Als het een rioolbuis betreft, leidt dat onherroepelijk tot verstoppingen natuurlijk.

Grote vraag bij verstoppingen is altijd op wiens terrein het rioolprobleem zit: op jouw terrein of op gemeentelijk terrein. Het ontstoppingsstuk kan daar uitsluitsel over geven. Op de grens van percelen zit normaal gesproken een controleput. Aan het niveau van het water in die put kan beoordeeld worden of de verstopping op jouw terrein of op dat van de gemeente. In het laatste geval dient de gemeente te zorgen voor de oplossing van het rioolprobleem, alsook de kosten daarvoor te dragen.

Rioolprobleem Kwijt is een landelijk platform voor rioolspecialisten en ook in Groningen heeft het platform een deelnemend bedrijf dat bij rioolproblemen door middel van – bijvoorbeeld een camera-inspectie – kan kijken wat het achterliggend probleem is bij een verstopping. Natuurlijk presenteert men ook direct de oplossing. Er kan tevens een rapport worden opgesteld dat gebruikt kan worden bij het claimen van de schade bij een verzekeraar.

De vakmannen van Rioolprobleem Kwijt stuiten regelmatig op rioolproblemen in Groningen die het gevolg zijn van de aardbevingen. Het is natuurlijk een voordeel dat ze goed op de hoogte zijn van deze problematiek. Bij een fikse verstopping zal namelijk direct een belletje rinkelen bij ze, waarna ze direct zullen onderzoeken of de verstopping mogelijk te maken heeft met grond- of funderingsverzakkingen als gevolg van aardbevingen. En… als je weet wat het probleem is, is de oplossing nabij natuurlijk!