Economie

Rooftop Merckt ‘eindelijk’ volledig los: nu ook lunch en cocktails

Eind september vorig jaar opende Rooftop Merckt de deuren. Aanvankelijk alleen als restaurant, maar sinds kort kan er ook geluncht worden en kan het publiek er tot in de late uurtjes uur terecht voor cocktails een luxe hapjes. “Eindelijk kunnen we ons volledige concept voeren en worden we niet meer gehinderd door beperkende coronamaatregelen”, zo zegt Peter Doornbos, horecamanager van exploitant Maripaan Groep.


Leestijd: 2 minuten

Rooftop Merckt ‘eindelijk’ volledig los: nu ook lunch en cocktails
Rooftop Merckt ‘eindelijk’ volledig los: nu ook lunch en cocktails

Rooftop Merckt zit op de zesde en (zoals de naam als doet vermoeden) ook bovenste verdieping van het pand van Merckt op de hoek van de Poelestraat en de Oosterstraat. In september vorig jaar ging de rooftop open, vele maanden later dan aanvankelijk gepland.

Eenmaal boven wordt de bezoeker, met dank aan de glazen wand rondom, getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad. Kijken naar de sterrenhemel kan ook: het dak is eveneens van glas en kan, net de wanden, helemaal open.

Bij Rooftop Merckt kan het publiek terecht voor fine dining. Eten op niveau dus, uit de keuken van chef-kok Thomas Beekhuis. En dat is niet de minste: Beekhuis, met een passie voor het werken met pure ingrediënten, bereikte de finale van de prestigieuze Bocuse d’Or en werd eerder al benoemd als de beste jonge kok van Noord-Nederland. Hij verdiende zin sporen bij onder andere toprestaurants Bisque en De Loohoeve. Dat hij nu ook bij Rooftop Merckt op de goede weg is, blijkt uit de recente opname van het restaurant in de gastronomische gids Gault Millau.

Rooftop Merckt opende de deuren middenin coronatijd. “Frustrerend”, blikt Doornbos terug. “We wilden natuurlijk dolgraag steeds een stap vooruit doen, maar vaker was het weer een stap terug.” Hij noemt als voorbeeld afgelopen kerstdagen. Het restaurant was van top tot teen in kerstsferen en volgeboekt met gasten die een tien gangen-diner zouden komen nuttigen. “Nog geen week van te voren kregen we te horen dat de horeca opnieuw op slot zou gaan. Een enorme teleurstelling", zo zegt hij in de meest recente Cityscoop.

Maar nu alle coronamaatregelen van de baan zijn, kunnen Beekhuis en maître Salmineo Aringaneng en hun teams eindelijk volledig los. Zo kan er sinds kort niet alleen gedineerd, maar ook geluncht worden. “We mikken vooral op de zakelijke markt”, zegt Doornbos daarover.  “Met een twee gangen-lunch sta je binnen een uur tot anderhalf uur weer buiten.”

En nadat er onlangs een streep is gehaald door de verplichte sluitingstijden kon het concept van Rooftop Merckt (‘eindelijk’) verder worden uitgerold: na 23 uur kun je er nu ook terecht voor cocktails en luxe skyfood als oesters. “We willen met Rooftop Merckt de verwachtingen overtreffen”, vat Doornbos de ambities nog maar eens samen.

Merckt

Wat er op de begane grond en eerste verdiepingen van Merckt komt, is nog niet bekend. Plannen voor een grote foodhall zijn in ieder geval van de baan, zegt Doornbos. Het is volgens hem wél de bedoeling dat er horeca in komt. “De onderhandelingen zijn nog in volle gang.”