Economie

Stroomnetwerk Schier raakt vol, geen nieuwe initiatieven meer mogelijk

De stroomtoevoer van en naar Schiermonnikoog zit aan zijn limiet. Netbeheerder Liander zet de kabels naar het vasteland op slot voor grotere initiatieven. Ook voor Vlieland en Terschelling dreigt dit probleem.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Een stroomnetwerk zit vol als de vraag naar elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit op het elektriciteitsnet, of als de toevoer naar het net te groot is, bijvoorbeeld door het opwekken van energie met zonnepanelen. Het gevolg is dat nieuwe, bijvoorbeeld duurzame, initiatieven niet meer mogelijk zijn, en dat nieuwe bedrijven niet van stroom kunnen worden voorzien.

Voor de bestuurders van het eiland komt de mededeling uit de lucht vallen. Schiermonnikoog heeft in maart nog een subsidie van 2,3 miljoen euro in de wacht gesleept om een wijk de komende jaren aardgasvrij te maken. Bij die aanvraag is Liander altijd betrokken geweest. Liander trekt het boetekleed aan en geeft aan niet altijd duidelijk genoeg te zijn geweest. 

Voor particulieren en kleine bedrijven blijft het plaatsen van zonnepanelen overigens wel mogelijk. Die elektriciteit gaat over het laagspanningsnet. Daar is nog wel ruimte, hoewel het daar ook drukker wordt. Zowel de vraag als het aanbod van duurzaam opgewekte stroom gaat ontzettend snel. Door de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen stappen steeds meer consumenten over van gas op elektriciteit. 

De eilanden lopen voorop wat betreft verduurzaming, maar door de Waddenzee zijn er minder snel extra kabels te leggen. Ook voor Terschelling en Vlieland dreigt de levering en teruglevering van energie een probleem te worden.