Economie

Studenten Hanzehogeschool werken aan ‘5G-pieperkieker’: robot voor aardappelboeren

Studenten aan de Hanzehogeschool Groningen werken – momenteel vanuit huis – aan de ontwikkeling van een ‘pieperkieker’. Dat is een aardappelselectiekar die zelfstandig over een aardappelveld kan rijden om de kwaliteit van de aardappels te controleren. Dat meldt de Digital Society Hub, een innovatiewerkplaats waar mensen uit bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek met technische (digitale) faciliteiten oplossingen bedenken en uitproberen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om studenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektronica van de Hanzehogeschool Groningen die werken aan de ontwikkeling van een zogeheten ‘pieperkieker’ voor klimaatbeheersingsbedrijf ACS/Climotion, vanuit de 5G proeftuin in de innovatiewerkplaats de Digital Society Hub.

Deze pieper-kieker is een aardappelselectiekar die zelfstandig op een systematische manier over een aardappelveld kan rijden om de kwaliteit van de aardappels te controleren.

“Op die manier kan deze robot het werk doen van menselijke selecteurs want dit personeel wordt steeds schaarser”, zegt Jos Bredek, docent HBO-ICT aan de Hanzehogeschool en onderzoeker voor 5Groningen.

Volgens Jos Bredek is het ontwikkelen van de pieperkieker een uiterst leerzaam project.

“Ik zie ontzettend veel uitdagingen. Dit ICT-project speelt zich af in de fysieke wereld, dus er kunnen zich veel onvoorspelbare zaken voor doen. Neem bijvoorbeeld een plas die de afgelopen nacht is ontstaan, een fikse regenbui of een afgebroken tak van een boom die op het perceel is gevallen. Er kunnen nieuwe mutaties van een ziekte ontstaan of juist een nieuw aardappelras waarbij de ziekte er net iets anders uit ziet. Hoe bereid je een robot daarop voor? Voor mij is dit project heel persoonlijk, omdat ik op mijn achttiende zelf deed aan aardappelselectie met mijn vader.”

Meer over de kansen en mogelijkheden van de pieperkieker is te vinden op de website van de Digital Society Hub. Daarvoor klik je hier.