Vanaf 1 januari 2025 kost 1 gigajoule 41,60 euro bij het Gronings warmtebedrijf WarmteStad. Dat is 2,76 euro lager dan in 2024.
Als publiek bedrijf wil WarmteStad de totale warmterekening zo laag mogelijk houden door afspraken te maken met haar aandeelhouders gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. De nieuwe tarieven zijn daarom ruim onder de wettelijke maximumtarieven van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Klanten van WarmteStad kunnen op www.warmtestad.nl hun tarieven vinden.
Opbouw van de tarieven
De ACM bepaalt jaarlijks het bedrag dat warmtebedrijven maximaal voor het vastrecht, de vaste leveringskosten, de afleverset en per gigajoule (GJ) warmte mogen vragen. Het tarief voor GJ is wettelijk gekoppeld aan de gasprijs. Vervolgens stelt WarmteStad het tarief vast met de aandeelhouders gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen. Om zo de totale warmterekening zo laag mogelijk te houden voor klanten.
Geen winstoogmerk
De gemeente Groningen wil voor 2035 van het aardgas af en heeft daarom samen met Waterbedrijf Groningen, WarmteStad opgericht. Zij zijn de eigenaren van dit publieke warmtebedrijf. Doordat WarmteStad een publiek bedrijf is, heeft het geen doel om winst te maken.
Duurzame en lokale warmte
Naast Warmte – en Koudeopslag (WKO), sluit WarmteStad ook woningen aan op een warmtenet. Dit net gebruikt voornamelijk duurzame bronnen, zoals zonnewarmte en restwarmte van datacenters. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en helpt bij de overgang naar een duurzamere toekomst. Deze bronnen bevinden zich allemaal in Groningen, waardoor klanten niet afhankelijk zijn van verre leveranciers.