Economie

Tekort griepvaccins huisartsen Groningen

Er is zo’n grote vraag naar de griepprik, dat er bij sommige huisartspraktijken in Groningen en Drenthe niet genoeg griepvaccins beschikbaar zijn. Nabestellingen laten op zich wachten. Dat meldt Dagblad van het Noorden vandaag, vrijdag.


Leestijd: 1 minuut

Lichte stijging aantal nieuwe besmettingen Groningen
Lichte stijging aantal nieuwe besmettingen Groningen

Huisartsen in Groningen en Drenthe merken grote drukte tijdens de prikdagen en -avonden met het griepvaccin, die elk jaar van medio oktober tot eind november gehouden worden. De opkomst is zo groot, dat het bestelde vaccin vaak tot de laatste spuit op gaat. In meerdere praktijken komen zelfs zoveel patiënten langs, dat er niet genoeg griepvaccin is en mensen ongeprikt weer naar huis moeten.

“Een echt tekort speelt in een klein deel van de praktijken”, zegt Paul Rademaker, voorzitter van de Huisartsenkring Groningen, tegen Dagblad van het Noorden. “Maar allemaal merken we dat de opkomst heel hoog is.” 

Meerdere oorzaken

De hoge opkomst voor de griepprik heeft meerdere oorzaken. Door de coronapandemie is de doelgroep (60-plus en mensen met een zwakkere gezondheid) dagelijks geconfronteerd met het belang van vaccineren. Het halen van de griepprik is de afgelopen maanden extra gepromoot omdat de verwachting is dat de griep dit seizoen hard terugkomt, omdat het virus vorig jaar vanwege coronamaatregelen niet de kans heeft gehad zich goed te verspreiden.

Daar komt nog bij dat er op advies van de Gezondheidsraad twee extra categorieën zijn toegevoegd aan de groep die de griepprik dit jaar kan halen: mensen met zware obesitas en zwangere vrouwen. Dit advies kwam pas in september, vele maanden na het moment dat huisartsenpraktijken het griepvaccin moeten bestellen bij de Stichting Nationaal Programma Griepprik (SNPG).

Betalen voor spillage

Huisartsen kopen zeer scherp in, want ze mogen niet meer dan 5 procent van het bestelde vaccin verspillen. Houden ze meer dan die 5 procent vaccin over, dan moeten ze daarvoor betalen.