Economie

Teleurstelling over gesloten houden terrassen; City Club wil proef met winkel-opening in de ochtend

“De maatregelen van het kabinet om enige verlichting te geven in de lockdown zijn volslagen onvoldoende. Het is mooi dat er meer mogelijkheden komen voor kleine speciaalzaken en contactberoepen. Maar voor de horeca is het bitter dat de terrassen nog niet open mogen, en grotere winkels schieten er ook niets mee op. Ik begrijp de maatregelen, maar heb er geen begrip voor”. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club.


Leestijd: 1 minuut

Gratis Stadsdiner aan lange tafels voor achthonderd mensen op de Vismarkt in Groningen
Gratis Stadsdiner aan lange tafels voor achthonderd mensen op de Vismarkt in Groningen

Volgens de GCC-voorzitter valt op zich te begrijpen dat het kabinet voorzichtig moet manoeuvreren, maar de maatregelen die nu zijn genomen zijn volgens hem veel minder dan mogelijk zou kunnen zijn.

“Ik ben blij dat er wat meer ruimte is voor speciaalzaken om afspraken te maken voor winkelen op afstand. Zes keer per uur een afspraak: daar kun je wat mee. Maar ik had gehoopt op meer”, aldus Eric Bos.

Volgens de voorzitter van de City Club hebben de grotere winkels er niets aan wanneer er per verdieping maar twee klanten ogen komen. “Daar hebben HEMA of C&A natuurlijk niets aan”.

Terrassen open

Volgens de voorzitter van de City Club is het zeer spijtig dat de terrassen niet open kunnen. “Er zijn protocollen gemaakt door de horeca zodat mensen veilig op terrassen kunnen zitten. Ik denk zelfs dat het veiliger is dat mensen die in de stad zijn zitten op een terras dan dat ze steeds blijven wandelen. Als je voldoende onderlinge afstand houdt dan zit er toch vrijwel geen risico aan het zitten op een terras”.

Volgens Eric Bos is een van de conclusies na de aankondiging van de maatregelen door het kabinet dat de horeca toch echt de klos is. “Ik hoop daarom ook dat de horeca succes heeft met de rechtszaak die ze hebben aangespannen”.

Pilot in Groningen

De GCC-voorzitter pleit er nogmaals voor dat er in Groningen een pilot komt met het openen van winkels van ’s morgens acht tot ’s middags twaalf uur. “Groningen is echt een ideale stad om zo’n proef te doen, ook omdat de lijnen hier kort zijn en de contacten goed. Geef ons dan tenminste de mogelijkheid om zo’n pilot te doen. Misschien doen we dan ervaringen op waar heel het land wat aan kan hebben”, aldus de GCC-voorzitter.