Economie

Partnerbijdrage

Televisie op je telefoon kijken doe je zo

We leven in interessante en mooie tijden. Dankzij innovaties in de technologie kunnen we dingen doen die voorheen als onmogelijk werden gezien en met name wij – de consumenten – plukken er de vruchten van. Met name op het gebied van smartphones zijn er onvoorstelbare stappen gemaakt en tegenwoordig kan je bijvoorbeeld televisiekijken waar je maar wilt.


Leestijd: 2 minuten

Televisie op je telefoon kijken doe je zo
Televisie op je telefoon kijken doe je zo

Met name de iets oudere generaties zullen nog weten hoe mobiele telefoons er pakweg vijftien jaar geleden uitzagen. Enorme apparaten met uitschuifbare antennes, waarbij je niet meer kon dan een berichtje sturen of iemand bellen. De ontwikkeling die mobiele telefoons hebben gemaakt binnen vijftien jaar is symbolisch voor hoe snel de technologie ontwikkelt en evolueert. En daarnaast, deze apparaten ons leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. Dingen die vroeger onmogelijk leken, zijn nu niet meer dan normaal. En een van die dingen is televisiekijken.

Vroeger zat je met zijn allen om een bepaald tijdstip voor de buis gekluisterd, om niets te missen van je favoriete programma. Mocht je er een avond niet zijn, dan kon je het opnemen op een videoband, en anders moest je hopen dat het programma nog later werd herhaald. Als je op vakantie ging, dan was het al helemaal jammer: je zou bepaalde afleveringen niet kunnen zien.

In het digitale tijdperk is dat al een stuk makkelijker geworden: steeds meer zenders bieden de mogelijkheid om programma’s later terug te kijken op hun website. Toch zijn er tal van programma’s die je alleen wilt zien als ze live zijn: een actualiteitenprogramma, een sportwedstrijd of een zangwedstrijd bijvoorbeeld. Omdat je op sociale media of via het nieuws achteraf al snel te maken krijgt met spoilers, is de lol er bij het terugkijken van zulke programma’s vaak al af. Maar gelukkig kan je tegenwoordig overal televisie kijken – ook naar live uitzendingen.

Televisiekijken is zo ver ontwikkeld dat je niet eens meer een televisie voor nodig hebt om een programma te volgen. Smartphones zijn in de afgelopen jaren namelijk op technologisch gebied zo vooruitgegaan dat je er televisieprogramma’s op kunt ontvangen. Zo kan je, waar je ook bent, je favoriete voetbalteam volgen, op de hoogte blijven van het laatste nieuws of kijken naar de laatste aflevering van je favoriete realityprogramma. Maar hoe werkt het?

Allereerst heb je een goede smartphone nodig. De meeste zenders bieden de mogelijkheid om ook via het internet op hun website naar uitzendingen te kijken, dus je hebt een stabiele internetverbinding nodig. Daarnaast zal je, zeker als je in het buitenland zit, een VPN nodig hebben. Sommige televisiezenders hebben, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden, een restrictie ingesteld waardoor je alleen binnen de landsgrenzen naar een wedstrijd kan kijken. Dankzij een VPN-verbinding omzeil je die restrictie. Wat is VPN? Bij VPN creëer je een privé verbinding binnen een internetnetwerk, waardoor bijvoorbeeld websites van televisiezenders niet kunnen zien waar je je bevindt. Op die manier kan je, waar dan ook, op welk moment dan ook, kijken naar Nederlandse televisieprogramma’s.

De technologie heeft ervoor gezorgd dat we van een koelkastmodel televisie vroeger naar een wereld zijn gegaan waar je op een mobiele telefoon televisie kan kijken. Wat heeft de technologie nog meer voor ons in petto? De toekomst zal het uitwijzen.