Economie

Textielwerkplaats Draadkracht bestaat 5 jaar: “Honderden creatievelingen achter de naaimachine gehad’

Jong, oud, man, vrouw, studenten, kunstenaars en andere creatievelingen. Vele honderden mensen wisten afgelopen jaren al de weg te vinden naar Studio Draadkracht in de Korrewegwijk. Draadkracht is een textielwerkplaats waar iedereen – al dan niet onder begeleiding – kan naaien of leren naaien. Draadkracht bestaat dit jaar alweer 5 jaar en om dat te vieren, worden volgende week 500 stoffen tasjes verstopt op verschillende plekken in de binnenstad.


Leestijd: 1 minuut

Textielwerkplaats Draadkracht bestaat 5 jaar: “Honderden creatievelingen achter de naaimachine gehad’
Textielwerkplaats Draadkracht bestaat 5 jaar: “Honderden creatievelingen achter de naaimachine gehad’

Het naaiatelier werd vijf jaar geleden opgericht door vijf Groningse vrouwen met een gemeenschappelijke passie: textiel. “In Groningen waren al wel werkplaatsen te vinden voor houtbewerking of grafische technieken, maar op het gebied van textiel en naaien was er nog helemaal niets”, vertelt Brigit Grol de aanleiding.

Vintage kleding

Draadkracht bestaat onder andere uit een naaicafé dat op gezette tijden open is en waar iedereen dan gewoon kan binnenlopen om plaats te nemen achter een van de naaimachines. “Het publiek is enorm divers”, vertelt Grol. “De ene keer is het iemand die z’n gordijnen wil laten inkorten en laatst hadden we iemand die z’n fietstassen wilde vermaken. Vaak ook zijn het creatievelingen die bijvoorbeeld hun pas aangeschafte vintage kleding willen vermaken.”

Ook mensen die nog helemaal niet kunnen naaien of vermaken zijn welkom. Voor hen zijn eer speciale cursussen. En ook voor kinderen worden er regelmatig allerlei creatieve activiteiten georganiseerd. Tegelijkertijd dient het atelier ook een sociaal doel: vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werkervaring opdoen.

Draadkracht bestaat dus alweer vijf jaar. En omdat dat vanwege corona niet groots gevierd kan worden, worden in de week van 23 tot en met 29 augustus op verschillende plekken in de binnenstad 500 tasjes verstopt. Ze liggen dan in openbare gelegenheden en zijn te herkennen aan het label: From: us / For: you. De exacte plek wordt tzt via de socials van Draadkracht bekend gemaakt. “In dit cadeautje vind je ook het patroon. Met onze jubileumactie hopen wij 'te verbinden door te maken’.”