Economie

Partnerbijdrage

Tips voor thuiswerken

Sinds de coronacrisis begonnen is, is thuiswerken het nieuwe normaal geworden. Voor veel mensen was het een enorme omschakeling. Niet alleen was ineens het gehele gezin thuis, ook moesten de woningen helemaal opnieuw ingericht worden. Een goede werkplek kan er immers voor zorgen dat er ook een productievere dag in de toch al hectische periode gecreëerd kan worden. Veel mensen konden daarom wel wat extra hulp gebruiken. Het vooruitzicht van het thuiswerken is echter alleen maar normaler geworden. In de toekomst moeten ook minder mensen op kantoor verschijnen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je op een goede manier thuis kunt werken en niet continu afgeleid wordt van alle werkzaamheden?


Leestijd: 4 minuten

Tips voor thuiswerken
Tips voor thuiswerken

Het coronavirus heeft roet in het eten gegooid als het gaat om collegialiteit. Thuiswerken zorgt er immers voor dat je niet meer naar de koffieautomaat loopt om een praatje te maken met een van jouw collega’s, maar met jouw partner of kinderen. Ook is het vaak veel rumoeriger, waardoor verschillende vergaderingen die online plaatsvinden worden verstoord door kinderen en huisdieren. Leuk in het begin, maar er moet natuurlijk ook iets gebeuren. Jij en jouw collega’s kunnen dit voorkomen door zo vroeg mogelijk te beginnen. De eerste tip is daarom om iedere dag op tijd op te staan. Het liefst zo vroeg mogelijk, zodat je jouw lichaam hierop traint en goed uitgerust kunt beginnen aan de werkdag.

 

Bij thuiswerken hoort ook een verandering van omgeving. Naast het verkopen van je huis via een reguliere- of internetmakelaar, kun je ook binnen je huidige woning wat aanpassingen doen. Heel de tijd aan jouw bureau zitten, maakt het ook niet motiverend om door te werken. Er zijn waarschijnlijk nog meer rustige plekken in huis te vinden waar je kunt gaan zitten. De alternatieve werkplek moet op dat moment wel helemaal van jou zijn. Anders ben je wederom afgeleid en kun je ervan uit gaan dat er niets meer gebeurt. Ga daarbij ook niet door tot je erbij neervalt. Je kunt het beste op tijd stoppen. Zo ben je voor de dag erna weer goed uitgerust en kun je de werkzaamheden beter op de volgende dag voortzetten dan dat je onnodig veel fouten gaat maken door moeheid.

 

Ook is het belangrijk bij thuiswerken om jouw ontbijt niet over te slaan. Eigenlijk moet je iedere dag behandelen alsof je naar kantoor gaat. Ook geeft het jou voldoende energie om de dag door te komen en je te kunnen concentreren. Hierdoor ontwikkel je ook een bepaalde routine. Maar ook gedurende de rest van de dag moet je een bepaalde routine krijgen. Ga daarom op zoek naar vaste tijdstippen voor bijvoorbeeld de lunch, de huisdieren en de kinderen. De werkzaamheden kun je op deze manier goed in gaan plannen. Daarbij is het belangrijk om de belangrijkste taken als eerste uit te voeren. Op dit moment heb je immers nog de meeste energie en kun je er dus ook veel profijt van hebben. De taken die op een later moment afgemaakt kunnen worden, hoeven dan ook niet soepel te verlopen.

 

Thuiswerken kent eigenlijk een nog lagere spanningsboog dan het werken op kantoor. Op kantoor word je immers alleen afgeleid door een collega die iets komt vragen. Zeker als je jouw eigen plek hebt en iemand jouw kamer in moet lopen zal je vrijwel niet gestoord worden. Als je thuis aan het werk bent, zijn er toch altijd weer dingen te doen en lopen er voortdurend mensen om je heen. Het is daarom ook niet realistisch om te denken dat je heel de dag jouw concentratie kunt bewaren. Je kunt jouw dagen daarom het beste opdelen in blokken van 1 tot 2 uur. Tussen deze blokken neem je een korte pauze om weer op te laden en vol goede moed aan de slag te gaan aan jouw volgende taak.

 

Bij het thuiswerken moet je dus ook jouw pauzes plannen. Dit klinkt vreemd, maar je gaat al gauw een pauze overslaan omdat je nog even deze ene taak af wilt ronden. Het resultaat? Veel te lang bezig zijn omdat jouw concentratie toch weggezakt is. Je kunt tijdens jouw pauze daarom ook even snel een huishoudelijke taak uitvoeren of jouw social media bekijken. Je mag deze ‘Google of Funda time’ alleen gebruiken tijdens jouw pauzes. Zo heb je geen excuus om jouw werkzaamheden stil te leggen omdat je even wat op wilt zoeken. Dit heb je immers al gedaan op de geplande tijdstippen. Zo kun je productief verder met jouw werkzaamheden.

 

Naast pauze moet ook sporten gepland worden bij thuiswerken. Je uren staan niet vast, waardoor je jouw werkzaamheden ook heel anders in gaat plannen. Het is dan verleidelijk om het sporten naar een andere dag te schuiven. Je weet eigenlijk al dat het er op dat moment ook niet van gaat komen, waardoor je weer een week niet in de sportschool te vinden bent. Ook dit moet daarom in jouw dagelijkse planning voorkomen. Ook kun je op verschillende manieren zorgen dat jouw dag wat minder moeizaam verloopt. Zo zorg je dat je de lunch alvast voorbereidt voor de gehele week. Je hoeft geen boodschappen meer te doen en hoeft jouw spullen alleen maar uit de koelkast te halen wanneer het tijd is voor jouw eten.