Economie

Partnerbijdrage

Toegepaste Psychologie populaire studie in Groningen

Al jaren behoort de opleiding Toegepaste Psychologie tot de populairste hbo-opleidingen in Nederland. Dat geldt ook voor deze opleiding in de stad Groningen, waar onder meer de Hanzehogeschool de opleiding aanbiedt. De hogeschool werkt met een numerus fixus voor deze opleiding, waardoor slechts een beperkt aantal studenten kan worden toegelaten. Een groter aantal kan de hogeschool domweg niet aan qua ruimte en docenten. Jaarlijks gaat het bij de Hanzehogeschool om 190 studenten die worden toegelaten. Dit betekent niet per definitie dat afgevallen Groningse studenten de opleiding niet meer kunnen volgen. Er zijn gelukkig enkele alternatieven! Overigens is Toegepaste Psychologie niet de enige opleiding met een numerus fixus in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Nederland kent verschillende soorten opleidingsinstituten. Naast de Hanzehogeschool zijn er bijvoorbeeld ook partijen als NCOI. Ook daar kun je een opleiding Toegepaste Psychologie volgen. Belangrijk bij het kiezen van een opleidingsinstituut is dat het NVAO-geaccrediteerd is. Je wilt er zeker van zijn dat je straks ook daadwerkelijk wat aan je diploma hebt.

Naast de mogelijkheid om de opleiding Toegepaste Psychologie via NCOI te volgen, kun je er ook voor kiezen om dagelijks naar een andere stad te reizen voor colleges. De opleiding bestaat gedeeltelijk uit stageperiodes. Deze kun je vaak in de regio, in dit geval de stad Groningen, volgen. Zo hoef je niet het hele jaar door te reizen als je geluk hebt. Rond Groningen kun je de opleiding ook volgen in Zwolle en Leeuwarden. Vanuit de stad ben je daar snel met het openbaar vervoer.

Na de opleiding Toegepaste Psychologie kun je verschillende aanvullende opleidingen overwegen. Het is sterk aan te raden om zo’n aanvullende opleiding te volgen na je afstuderen. Zo vergroot je de kansen op een baan die bij je past. Voorbeelden van vervolgopleidingen zijn een algemene master in toegepaste psychologie en bepaalde deelgebieden van de toegepaste psychologie. Zoals een specialisatie in de richting van het onderwijs of coaching. Het is afhankelijk van het beroep wat je uiteindelijk wilt gaan beoefenen, welke van deze opleidingen het meest geschikt is voor je. Er zijn verschillende opleidingsinstituten die deze vervolgopleidingen aanbieden voor studenten die afgestudeerd zijn in toegepaste psychologie op hbo-niveau.