Economie

Partnerbijdrage

Tuinieren in het voorjaar is genieten in de zomer

De temperaturen gaan omhoog, de vogels fluiten en de zon laat zich steeds vaker zien. Wil je deze zomer optimaal genieten van je tuin dan is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken. Met deze handige tips maak je de tuin klaar voor een nieuw seizoen.


Leestijd: 3 minuten

Tuinieren in het voorjaar is genieten in de zomer
Tuinieren in het voorjaar is genieten in de zomer

Zodra het warmer wordt begint onkruid te groeien. Trek het er met wortel en al uit en houd het wieden goed bij. Wil je voorkomen dat je vaak onkruid moet wieden dan is het handig om nieuwe planten zo dicht mogelijk op elkaar te planten. Hierdoor krijgt onkruid weinig ruimte.

Het vroege voorjaar is de ideale tijd om planten te snoeien. Voordat je begint moet je altijd checken of je materiaal goed en scherp is. Je begint door dode en beschadigde takken te verwijderen. Daarna kun je takken die drie jaar oud zijn of verzwakt terugsnoeien. Maar snoei niet alles weg, hortensia’s bloeien namelijk op oud hout, dat zijn takken die minstens een jaar oud zijn. Snoeien is belangrijk om de groei te bevorderen van bomen en planten. Het lijkt misschien gek, maar je krijgt er een groteren en vollere bos voor terug.

In de winter krijgt je tuin niet veel voeding, vandaar dat planten in het voorjaar bemesting nodig hebben. Je kunt hiervoor organische mest gebruiken zoals compost, korrelmest of bladaarde. Nadat de grond bemest is zorgen schimmels, bacteriën en insecten ervoor dat de voedingsstoffen uiteindelijk bij de planten terecht komen. Door de grond goed te bemesten zorg je voor planten, die zo sterk zijn als een xd design rugzak en gaan ze mooi bloeien.

Het vroege voorjaar is de ideale tijd om planten te snoeien. Voordat je begint moet je altijd even checken of je materiaal goed en scherp is. Je begint door dode en beschadigde takken te verwijderen. Daarna kun je takken die drie jaar oud zijn of verzwakt terugsnoeien. Maar snoei niet alles weg, hortensia’s bloeien namelijk op ‘oud hout, dat zijn takken die minstens een jaar oud zijn. Snoeien is belangrijk om de groei te bevorderen van bomen en planten. Het lijkt misschien gek, maar je krijgt er een groteren en vollere bos voor terug.

Gras begint bij vijf graden al te groeien. Vanaf het voorjaar is het dus weer tijd om te maaien. Let er wel op dat de grond niet te nat is, want ander krijg je kale plekken. En vergeet niet om na de winter je gazon te bemesten. Check hiervoor het weerbericht, vlak voor een regenbui is ideaal. Mestkorrels trekken dan snel de grond in. Zaai op kale plekken nieuw gras. Besproei die plekken regelmatig met water, totdat het gras begint te groeien.

Het is nu tijd om zomerbloemzaden uit je Tommy Hilfiger rugzak te halen en te zaaien. Zo heb je in juni en juli plezier van prachtige zomerbloemen. Ook kun je zomerbollen zoals bijvoorbeeld gladiolen en dahlia’s planten.

Heb je een vijver in je tuin met een net erover? Het net mag er nu af. Verwijder rottend blad en dode planten uit de vijver en maak de pompfilters schoon. Vissen mogen weer gevoerd worden bij temperaturen vanaf tien graden.

Maak niet alleen je superdry rugzak schoon, maar ook je tuinmeubels voordat je ze buiten zet.  Zijn je terrastegels vies? Met een hogedrukspuit spuit je de tegels mooi schoon. Vergeet niet om nog even goed alles te vegen. Zo is je tuin en terras helemaal lenteklaar.