Economie

Partnerbijdrage

Unieke Nederlandse vogelkunst vliegt letterlijk de wereld over

Studio 212 Fahrenheit heeft met hun Blocbirds een ware hit te pakken. Het Groningse designbureau maakte 25 grafische composities en liet zich daarbij inspireren door vogels.


Leestijd: 2 minuten

Unieke Nederlandse vogelkunst vliegt letterlijk de wereld over
Unieke Nederlandse vogelkunst vliegt letterlijk de wereld over

Voor Blocbirds zijn de kleuren en composities van Europese vogels teruggebracht naar composities in vierkante vlakken. De hoeveelheid, variatie en positie van de kleuren geven iedere vogel een unieke uitstraling. In anderhalf jaar tijd zijn 25 vogels op bijna wiskundige manier bestudeerd en gevat in kleurvlakken van 25 cm bij 25 cm. 

Tussen die 25 vogels zijn onder andere de roodborst, putter, ijsvogel, gaai en de pestvogel te vinden. Zelfs de kauw, waarvan je zou denken dat die volledig zwart is, is omgetoverd tot kunstwerk. “Hoewel het wellicht eenvoudig oogt, zijn er tal van schetsen aan vooraf gegaan om iedere vogel op deze manier te vatten. Soms werden de ontwerpen die af leken te zijn toch nog op het laatste moment aangepast om het tot in detail kloppend te maken”, zo laten ontwerpers Albert Buring en Paul Mulder weten.

De makers hopen met Blocbirds mensen meer bewust te maken van de schoonheid van de natuur om ons heen. “Moeder natuur doet het werk. Wij hoeven alleen maar te kijken en te genieten”, aldus de ontwerpers.

Vogelbescherming Nederland
Blocbirds is uniek en niet eerder vertoond. Dit was een van de redenen voor Vogelbescherming Nederland om een samenwerking aan te gaan. Het resultaat is een totaalinstallatie waarbij je zowel de 25 echte (opgezette) vogels kunt aanschouwen als de grafische vogels. Zo kun je tegelijkertijd de echte vogel vergelijken met de bijbehorende Blocbird. De Blocbirds dragen bovendien bij aan de bescherming van alle wilde vogels en hun leefgebieden. Per verkochte Blocbird gaat 10% naar Vogelbescherming Nederland. Een mooi voorbeeld hoe kunst en natuur elkaar kunnen versterken.

Zelf een Blocbird aanschaffen doe je op de website blocbirds.nl. Momenteel zijn de composities al verkocht in Amerika, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore en Zweden.

Expositie
T/m 1 september kun je de Blocbirds aanschouwen in het Natuurmuseum Fryslân. De expositie is daarna van 19 t/m 27 oktober te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. Vanaf je luie stoel de Blocbirds bekijken? Dat kan op de website blocbirds.nl.

Over Studio 212 Fahrenheit
Studio 212 Fahrenheit is een designbureau uit Groningen. Albert Buring (1977, Amsterdam) en Paul Mulder (1979, Oldekerk) houden zich voornamelijk bezig met ruimtelijk ontwerp, tentoonstellingsontwerp, productontwerp en kunst. Het duo heeft met hun werk al verschillende prestigieuze design awards gewonnen, waaronder een Red Dot Award en een European Design Award. Het Blocbirds project is recentelijk finalist geworden tijdens de prestigieuze European Design Awards 2019.