Economie

UWV: 85 duizend Groningers werken in zwaar getroffen sector

Zo’n 85 duizend mensen in Groningen werken in en sector met een (zeer) grote banenkrimp in 2020 als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt het UWV. Vooral uitzend- en oproepkrachten zijn kwetsbaar. Er zijn ook sectoren met banengroei: zorg & welzijn, openbaar bestuur en post & koeriers. Hier werken 96 duizend werknemers.


Leestijd: 1 minuut

UWV: 85 duizend Groningers werken in zwaar getroffen sector
UWV: 85 duizend Groningers werken in zwaar getroffen sector

Het UWV verwacht dat het aantal banen in Groningen dit jaar krimpt. Vooral de uitzendbranche, reisbureaus, horeca, cultuur, sport & recreatie, luchtvaart en sierteelt kunnen te maken krijgen met zeer forse banenkrimp. Ook in andere sectoren is het verlies groot: detailhandel non-food, metaal & technologische industrie, overige dienstverlening (waaronder kappers), autohandel en personenvervoer over land. Bij elkaar werken er in deze sectoren 85 duizend werknemers in Groningen.

In onder andere onderwijs, ICT en financiële instellingen daalt het aantal banen niet of nauwelijks. Verder nemen de banen in zorg & welzijn, openbaar bestuur en post & koeriers juist toe. Hier werkt 32% van de werknemers in de regio: 96 duizend mensen.

Kleiner banenverlies verwacht voor Groningen

In Groningen is het verwachte banenverlies door de coronacrisis kleiner dan gemiddeld. Dit komt door de werkgelegenheidsstructuur. Er werken minder mensen in sectoren die in 2020 sterk krimpen, zoals de sierteelt en luchtvaart. Bovendien werken er relatief veel mensen in de zorg en het openbaar bestuur: sectoren die juist groeien.