Economie

Van kniepertjes tot eierbal: bij Niemeijer eet je Gronings op niveau

Na nog geen half jaar geleden de deuren te hebben geopend, heeft restaurant Niemeijer al een eerste vermelding in de Gault&Millau-gids op zijn naam staan. Toch hoeft de zaak niet bekend te staan als een fine dining-restaurant, als het aan eigenaren Janick en Leonie Niemeijer ligt. Ze willen gewoon een goed restaurant neerzetten, ook voor mensen die alleen een hoofdgerecht willen eten, of een kneitersgoede eierbal.


Leestijd: 3 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

“Niemeijer is een aanwinst voor stad en provincie Groningen”, oordeelde de jury van de Gault&Millau-gids begin dit jaar. Eigenaren Janick (33) en Leonie (30) ontvingen 13 van de 20 punten van de restaurantgids, wat staat voor een restaurant met “een goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel.”

“Superleuk”, vindt het stel. Ze hadden het niet verwacht, na nog geen half jaar open te zijn, en bovendien zijn ze ook niet bezig met ‘de beste’ zijn. “We willen gewoon een goed restaurant zijn, maar als daar waardering voor komt, zoals de punten van Gault&Millau, is dat natuurlijk ontzettend leuk.”

Het stel had al jaren de droom om ooit een eigen restaurant te beginnen, maar tot vorig jaar waren ze daar veel te druk voor. Beiden werkten in tal van restaurants, van Amsterdam tot Antwerpen en Australië. Maar toen ze zich in 2019 settelden in Gasselternijveen, net over de grens in Drenthe, vonden ze het tijd om hun droom werkelijkheid te laten worden. Via via kwam een pand in de Akerkstraat in beeld, en voor ze het wisten werd Niemeijer afgelopen oktober officieel geopend.

Over het concept hebben ze geen discussies gehad. Janick: “We wilden een restaurant op niveau, maar wel à la carte.” Niemeijer wordt vaak aangeduid als fine dining, maar zo hoeft het niet per se te boek te staan, vinden ze zelf. “We willen gewoon een gezellig restaurant zijn, waar mensen ook gewoon terecht kunnen voor alleen een hoofdgerecht.”

Wat ze wel willen uitstralen, is de knipoog naar de Groningse keuken. Je vindt in de gerechten op de kaart Groningse ingrediënten als jeneverbes, veelgebruikte specerijen als kruidnagel en variaties op kniepertjes, krentjebrij en poffert.

Een verfijnde eierbal

Een eyecatcher op het menu is de eierbal. Of de snack wel thuis is in een restaurant op niveau? Leonie: “Ja, juist. Het is echt een variant op de traditionele eierbal. Hier eet je hem verfijnd. Onze ragout is smeuïger en zelfgemaakt van paddenstoelen, knolselderij, koolraap en honing van onze eigen bijen. Als smaakmaker gebruiken we geen kerrie, maar vadouvan. Bovendien is onze dooier lopend, en ligt de bal hier geen uur in de vitrine.”

Het grootste deel van de groenten, kruiden en bloemen in de gerechten bij Niemeijer komen uit eigen tuin. Of althans, de tuin van de ouders van Janick, in het Drentse Gasselte. Op een oppervlakte van twee keer het restaurant verbouwen ze groenten als venkel, bietjes en knolselderij, en kruiden voor in hun eigengemaakte maggi, die een onderdeel vormt van veel gerechten.

Het meeste werk in de tuin wordt gedaan door de ouders van Janick, want veel tijd om zelf te tuinieren heeft het stel niet. Een werkweek van 70 uur is niet uitzonderlijk. Erg vinden ze dat niet, want hun werk is ook hun hobby. Janick: “Ik kan ‘s ochtends rustig de krant gaan lezen, maar als ik ook aan het werk kan gaan, dan weet ik het wel. Zo’n Gault&Millau-vermelding krijg je natuurlijk niet zomaar.”

Dit artikel staat ook in de Groninger Ondernemers Courant, die een dezer dagen bij ruim 11.000 ondernemers in Groningen op de mat ligt.