Economie

Partnerbijdrage

Verschillen autoverzekering per provincie

Er zijn elk jaar verschillende onderzoeken die een overzicht maken van de autoverzekeringen. Wat veel mensen niet weten is dat er een verschil zit in de prijs van de autoverzekering op basis van je woonplaats. De verzekeraar heeft verschillende factoren waar ze naar kijken. Dit is er een die bepalend is voor de uiteindelijk prijs die jij betaald voor je autoverzekering. Waarbij je ook niet moet schrikken als de prijs per postcode ook nog eens verschillend is. Sommige verzekeraars geven aan dat ze ook nog naar het huisnummer kijken. Of dit ook invloed heeft op de prijs geven ze niet direct aan.


Leestijd: 2 minuten

Verschillen autoverzekering per provincie
Verschillen autoverzekering per provincie

De verschillen per provincie zijn groot te noemen. Er kan per provincie namelijk wel een verschil van 130 euro zijn. Dit is fors te noemen op een volledige casco premie van ongeveer 510 euro in de goedkoopste provincie. Procentueel is het verschil bij de beperkt casco premie het verschil nog veel groter. Daar is het verschil maximaal ongeveer 90 euro. Procentueel is die ongeveer 30 procent verschil. Uit onderzoek is gebleken dat de premie in de provincie Friesland de afgelopen jaren meestal het laagste is. Met vlak daarachter Drenthe en Groningen. Hierin zie je dat de noordelijke provincies heeft voordeligst zijn op het moment dat je een autoverzekering af wilt sluiten. De verzekeraars geven daarbij ook wel de verklaring op voor het verschil. Zij kunnen namelijk op basis van alle data die zijn hebben van eerdere schademeldingen heel goed inschatten wat de kans is op schade. De woonplaats is daarvoor een voorspellende factor. In het noorden van het land is er meer ruimte en is het minder druk op de weg. Dat kunnen wij als leken ook nog bepalen. Koppel daar ook die gegevens van de verzekeraar aan en je kunt heel goed een prijs voorspellen per provincie. Dit is zowel het geval voor bijvoorbeeld de WA verzekering als de All risk verzekering.

Groningen is een provincie waarbij je een relatief lage premie hebt ten opzichte van de meeste provincies in Nederland. Zoals eerder aangegeven is de woonplaats een van de factoren. Hierin kijkt de verzekeraar naar de postcode en ook hierin zitten in de provincie Groningen ook weer verschillen. In de stad Groningen is de kans op schade een stuk groter dan in het uiterste noorden van Groningen. Het vermoeden bestaat dat de verzekeraar dit niet alleen als factor neemt maar nog veel meer factoren. Omdat de postcode ook iets zegt over de omgeving. Denk aan het soort huizen dat er staan, inkomens en sociale controle in een omgeving. Door al deze gegevens goed in kaart brengen komt er een uiteindelijke prijs uit. Er is voor verschillende regio’s in Groningen wel onderzoek gedaan. Meest opvallend was het onderzoek in Veendam. Waar de verschillen per postcode wel op konden lopen tot 19 euro per maand. Dit was op jaarbasis een verschil van 56 procent. Dit is wel echt heel fors te noemen. Voordat je een autoverzekering afsluit is het daarom aan te raden om goed onderzoek te doen naar de prijs voor jouw postcode.