Economie

Vice-voorzitter Duits parlement wil Gronings gasveld open houden

De vice-voorzitter van de Duitse Bondsdag, Wolfgang Kubicki, vindt het kunnen dat de gaswinning in Groningen gewoon door zal blijven gaan en dat het zelfs wel verhoogd kan worden. Groningers moeten daar dan wel voor worden gecompenseerd en schade aan huizen en gebouwen kunnen dan worden gecompenseerd uit een Europees schadefonds. Dat vertelt hij in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.


Leestijd: 1 minuut

Vice-voorzitter Duits parlement wil Gronings gasveld open houden
Vice-voorzitter Duits parlement wil Gronings gasveld open houden

Aanleiding voor zijn uitspraken is de afhankelijkheid van Russisch gas. Kubicki vindt dat er maatregelen moeten worden genomen en dat daar snel over gediscussieerd moet worden. Nederland heeft nog tot 2029 een leveringscontract met Duitsland.

Wolfgang Kubicki, ook FDP vice-voorzitter, laat in het interview weten kritisch te staan tegenover over een onmiddellijk energie-embargo voor Russisch gas. In plaats daarvan zijn er volgens hem alternatieven om onafhankelijk te worden van Russische energie: de federale overheid zou de Duitse olieproductie kunnen blijven bevorderen. En Europa zou kunnen kijken of er Gronings gas ingezet zou kunnen worden. "We hebben ook grote aardgasvoorraden in Groningen in Nederland, die we meer dan voorheen zouden kunnen gebruiken."

Volgens Kubicki zou men moeten denken aan Europese vergoedingen voor de schade aan de gebouwen daar. "Zou dat niet goedkoper zijn dan het geld uitgeven aan gas uit Rusland?", zo vraagt hij zich af.

Foto: Pexels