Economie

Partnerbijdrage

Visseizoen staat voor de deur, hoe bereid je je voor?

Beste sportvissers, het is weer die tijd van het jaar dat je alles in orde maakt om het visseizoen te beginnen. Als u op zoek bent naar vistechnieken – deze site kan u veel helpen als u net begint. Maar als u een ervaren sportvisser bent, mis dan niet een aantal geweldige tips over hoe u dit seizoen nog succesvoller kunt maken dan het vorige. Zo ga jij goed voorbereid het seizoen in en wordt het nog beter dan vorig jaar.


Leestijd: 3 minuten

Visseizoen staat voor de deur, hoe bereid je je voor?
Visseizoen staat voor de deur, hoe bereid je je voor?

Iedereen ouder dan 14 jaar moet een vergunning hebben om te mogen vissen in de openbare wateren van Alberta. Kinderen onder de 16 jaar hebben geen pas nodig, maar ze moeten wel begeleid worden door iemand die er wel een heeft. Ieder jaar zal je op 1 januari weer een nieuwe vispas moeten hebben om legaal te mogen vissen op de open wateren in Nederland. Kijk dus goed of jij de nieuwe vispas al hebt en of je mag vissen.

Er zijn verschillende vissoorten waarop je kunt vissen. Echter is het niet toegestaan om zomaar op alle vissoorten te vissen. Verder zijn er vissen waarop je in bepaalde periodes wel mag vissen, maar dien je de vis wel gelijk weer terug ter zetten. Dit wordt ook wel gesloten tijd genoemd. Op sportvisserij Nederland vind je de periodes waarop de gesloten tijden zich bevinden.

  • Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni).
  • Barbeel, kopvoorn en winde van 1 april tot en met 31 mei.
  • Snoekbaars en baars*: van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 31 mei)**.
  • Beekforel: van 1 oktober tot en met 31 maart.
  • Elft, fint, kwabaal, meerval, serpeling, sneep, zeeforel, zalm, zeeprik en vlagzalm: het hele jaar.
  • Rivierprik: van 1 november tot en met 31 januari en van 1 maart tot en met 30 april.

Als u een fervent visser bent, kunt u waarschijnlijk niet wachten tot het visseizoen elk jaar weer aanbreekt. Zelfs als u niet zo'n grote fan van vissen bent als anderen, zou u het waarschijnlijk nog steeds niet erg vinden om zo nu en dan te vissen.

Ongeacht aan welke kant u valt, klaarmaken voor het visseizoen is iets dat moet worden gedaan als u wilt kunnen doen wat vissen wanneer het seizoen rolt rond.

Het voorbereiden van uw vistuig

Het voorbereiden van uw vistuig voor het seizoen is geen raketwetenschap, maar het vereist wel dat u wat tijd uit uw dag neemt om dingen klaar te maken. Je moet wat tijd uittrekken als je een grote hoeveelheid materiaal hebt dat klaargemaakt moet worden of als je meerdere hengels hebt waaraan gewerkt moet worden.

Als je niet veel uitrusting hebt, zou een minuut of 30 genoeg moeten zijn om alles klaar te maken voor het komende seizoen. Als je veel verschillende uitrustingen of hengels hebt, kan het een paar uur of meer duren. Alles hangt af van het aantal hengels en de hoeveelheid materiaal.

Zorg voor uw lijnen

Een van de eerste dingen die u zult willen doen bij het voorbereiden van uw vistuig is het controleren van de lijn op uw hengel.

Was uw uitrusting

Eerst en vooral, geef al uw uitrusting een goede wasbeurt. Verwijder oud aas van de haken en het kunstaas. Maak de reels schoon met een zachte doek om vuil en resten te verwijderen. Veeg de hengels af met een vochtige doek.
Hengel controleren

Controleer uw hengels op tekenen van slijtage of scheuren. Net als bij lijnen kan een oude hengel breken wanneer je het het minst verwacht, dus vervang de hengel door online een vishengel te bestellen of laat hem door een professional repareren.

Het is ook belangrijk om nieuw aas en kunstaas in te slaan, zodat u niet zonder komt te zitten op het meest ongelegen moment. Zorg ervoor dat je dit voorjaarsseizoen voldoende minnows en wormen bij de hand hebt als je naar de rivier of het meer gaat. En voeg zeker wat nieuw kunstaas toe aan jouw vistas zodat je iets nieuws en spannends kunt proberen!