Economie

Voor ieder wat wils bij Bobs wafels: “Wie wordt er niet blij van?”

Wie door het Koude Gat loopt, het straatje tussen de Herestraat en de Vismarkt, kan het niet ontgaan: de geur van versgebakken wafels. Sinds december kan de zoetekauw er terecht bij Bobs Wafels, de eerste en enige wafelzaak van de stad. “Zelfs Vlamingen vinden mijn wafels goed.”


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Eenmaal binnen bij Bobs Wafels word je verwelkomd door gekleurde toppings die naast elkaar op de toonbank staan uitgestald: grote glazen potten met onder meer smarties, marshmallows, discodip en nootjes. Naast de toonbank staat een stelling met wafellikeur, stroopwafelkruimels en blikken stroopwafels.

Het is niet alleen de Hollandse stroopwafel die eigenaar Bob in de zaak verkoopt, ook de Vlaamse wafel is er te krijgen. Iedere dag maakt Bob vers deeg voor zowel Brusselse als Luikse wafels, en voor zijn eigen variant: Bobs Wafel.

Het verschil zit hem vooral in het suikergehalte, legt Bob uit. “Luikse wafels zijn erg zoet, echt compacte suikerwafels voor wie zin heeft in zoetigheid. Brusselse wafels zijn juist luchtig en minder zoet. Ze gaan qua smaak meer richting een pannenkoek, en gaan daarom heel goed samen met een of meerdere toppings, zoals chocola, slagroom en aardbeien.”

Bobs eigen wafel zit qua smaak tussen de twee soorten Vlaamse wafels in. “Ik omschrijf hem vaak als cake-achtig. De wafel is luchtig, maar ook smeuïg, een beetje zoet en met een vleugje vanille.” Een favoriet van veel gasten, blijkt. “Zelfs van Vlamingen krijg ik er complimenten over.”

Bob heeft samen met zijn vriendin al jaren een stroopwafelkraam, maar langzaam groeide de afgelopen jaren ook de droom om een vaste zaak te beginnen. “De kraam is vooral seizoenswerk, we staan in de weekenden en in de zomer op veel markten en braderieën. Ik had daarnaast een baan in een autowasstraat, maar het leek me leuk om méér met wafels te gaan doen. Bovendien miste een wafelzaak nog in het winkelaanbod van Groningen.”

Afgelopen najaar viel Bobs oog op dit pand, tegenover het Tingtangstraatje en slechts een paar meter verwijderd van de drukstbezochte straat van Groningen. Het pand was precies groot genoeg voor Bobs wafeldroom, met benedenruimte voor de toonbank, wafelijzers en een goede koffiemachine, en op de eerste verdieping ruimte voor zes tafeltjes.”

Sinds begin december worden voorbijgangers zes dagen per week begroet door de geur van wafels, en – als men binnenloopt – door een altijd vrolijke Bob. “Het is hartstikke leuk. Ik heb veel contact met mensen, en die zijn altijd blij. Wie wordt er niet blij van een goede wafel?”

Bovendien loopt het goed. “Vooral in de weekenden is het druk, daarom heb ik sinds een paar weken ook beneden tafeltjes staan.” Binnenkort hoopt Bob een vergunning te krijgen om voor de deur een mini-terras te creëren. “Anders gaat het in de zomer niet passen.”

Dit artikel verscheen eerder in de Cityscoop.