Economie

Partnerbijdrage

Waarom het slim is om in goud te investeren

Het is je vast wel opgevallen dat je op je spaarrekening tegenwoordig geen rente meer ontvang van de bank. Waar je vroeger makkelijk een paar procent per jaar kon verdienen door alleen je geld op je rekening te laten staan, moet je nu op zoek naar andere manieren om je geld aan het werk te zijn. Er zijn veel dingen waarin je kunt investeren: aandelen, vastgoed, noem maar op. Je kunt ook investeren in edelmetalen. In dit artikel leggen we uit waarom het slim is te investeren in één van deze waardevolle materialen: goud.


Leestijd: 2 minuten

Waarom het slim is om in goud te investeren
Waarom het slim is om in goud te investeren

Goud kent meerdere functies. Zo is het dus een middel om in te investeren, maar je kunt ook tastbare dingen maken van goud. Wist je bijvoorbeeld dat goud gebruikt wordt in verschillende soorten computerchips? De reden hiervoor is dat goud onwijs goed is in het geleiden van stroom. Dat maakt het een perfect materiaal voor deze toepassing. Je kunt natuurlijk ook sieraden maken van goud. Gouden kettingen, ringen en armbanden zijn al honderden jaren geliefd en de kans is groot dat dit ook in de toekomst zo zal blijven.

Goud kent dus een intrinsieke waarde. Ook als de investeringsmarkt voor goud volledig opdroogt en niemand meer goud wilt kopen om te investeren, dan nog zal er vraag naar goud zijn vanuit de computer- of sieradenindustrie. Dit zorgt ervoor dat de prijs van goud eigenlijk nooit naar nul kan gaan. Dit onderscheidt goud van bijvoorbeeld veel cryptocurrency, waar de marktprijs puur gebaseerd is op vraag vanuit speculerende investeerders.

Beleggers zoeken vaak hun toevlucht in goud in tijden van onzekerheid, hoge inflatie, deflatie of erg volatiele aandelenmarkten. De reden hiervoor is dat goud keer op keer heeft bewezen erg waardevast te zijn in zulke situaties. Dit is ook de reden dat veel overheden grote hoeveelheden goud hebben opgeslagen in kluizen. Zo weten zij zeker dat ze op elk moment over een bepaald vermogen beschikken.

Ben je zeker van je zaak en wil je beginnen met investeren in goud? Dan zou je dat kunnen doen door complexe derivaten als gold futures te kopen. Heb je geen idee wat je zojuist gelezen hebt? Niet getreurd. Je kunt ook gewoon investeren in goud door middel van goud inkopen. Je koopt dan het fysieke materiaal. Je kunt dit op locatie kopen, maar ook in een webshop.

Denk je juist het tegenovergestelde, en wil je je geld dat vastzit in goud weer vrijmaken? Dan kun je oud goud verkopen. Bij een goudexpert kun je je oude goud inleveren en er een eerlijke prijs voor krijgen.