Economie

Partnerbijdrage

Waarom investeren in altcoins ook zeker interessant kan zijn

Grote kans dat je het afgelopen jaar wel iets hebt meegekregen van de positieve koers van de bitcoin. De cryptomunt is net als andere digitale munten populair onder diverse leeftijden. Zo leent Max van 23 jaar maximaal bij om cryptovaluta te kopen. Hierbij draait het niet alleen om bitcoin, maar ook andere cryptomuten waar je geld mee kunt verdienen. Deze munten worden ook wel altcoins genoemd. Waarom investeren in altcoins naast de bitcoin zeker interessant kan zijn, lees je in dit artikel.


Leestijd: 3 minuten

Waarom investeren in altcoins ook zeker interessant kan zijn
Waarom investeren in altcoins ook zeker interessant kan zijn

In de algemene media lees je vooral over de successen van de bitcoin. Dat is niet heel vreemd, aangezien de bitcoin de absolute leider is op het gebied van cryptocurrency. Deze digitale munt is als eerst opgericht en heeft vandaag de dag al een waarde gehaald van meer dan 60.000 dollar (maart 2021). Dat betekent ook dat het aanschaffen van één bitcoin prijzig is. Gelukkig kun je ervoor kiezen om een deel van een bitcoin te kopen of om de overstap naar altcoins te maken. Door de jaren heen zijn er namelijk talloze digitale munten opgericht waar je je geld in kunt investeren.

Het voordeel van een nieuwe cryptomunt is dat dergelijk virtueel geld wat betreft waarde (voor nu nog) lager ligt dan de bitcoin. Dat maakt het investeren in dergelijke altcoins interessanter, omdat je op die manier gemakkelijker meerdere coins kunt aanschaffen. Bij bitcoin wordt dat, mits je over tienduizenden euro’s beschikt, toch wat lastiger. Het goede nieuws van altcoins is dat de waarde ervan net als bij de bitcoin in de stijgende lijn zit sinds de coronacrisis en erna. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Cardano koers of naar een koers van een andere altcoin. Dat betekent dat je voor nu nog redelijk voordelig kunt instappen om er hopelijk in de toekomst de vruchten van te plukken.

Net als bij investeren in de bitcoin profiteer je van diverse voordelen wanneer je altcoins aanschaft. Je moet echter wel weten dat cryptocurrency heel volatiel is, wat betekent dat de waarde ervan per minuut kan verschillen. Dat is misschien wel het grootste nadeel van investeren in crypto, omdat je op die manier binnen no time je geld kunt verliezen. Maar: met de juiste kennis en het juiste geduld is het in ieder geval prettig om te weten dat je van de volgende voordelen van altcoins kunt genieten:

  • Bij altcoins maak je gebruik van een snellere transactietijd dan bij bitcoin. Waar een transactie bij bitcoin meerdere minuten nodig heeft, kunnen sommige altcoins al binnen een deel van een seconde een transactie uitvoeren.
  • Net als bij bitcoin betaal je bij een transactie met altcoins lage transactiekosten. Soms hoef je zelfs geen transactiekosten te betalen, waardoor betalen met altcoins soms goedkoper is dan met bitcoin of met een gewone betaalpas.
  • Met altcoins kun je net als met bitcoin wereldwijd betalen, online en steeds vaker offline.
  • Je kunt veel geld verdienen met investeren in altcoins, maar onthoud dat dit nooit een zekerheid is.
  • Er is geen bemoeienis van een centrale bank bij altcoins, wat betekent dat er in het geval van economische crisis je je niet direct zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld rente.

    Juist omdat cryptomunten zo wisselen in waarde is de kans aanwezig dat je een deel van je inzet verliest. Het is de kunst om precies op het juiste moment in te stappen en om een lange adem te hebben. Investeren in crypto doe je voor de langere termijn om er eventueel winst mee te kunnen maken. De koers kan namelijk dalen, maar ook stijgen.

Wanneer je net begint met het investeren in crypto is het goed om te weten waar je moet beginnen. Altcoins kun je net als de bitcoin gewoon online aanschaffen. Je moet hiervoor een zogeheten digitale wallet hebben om je altcoins in te bewaren en om eventueel transacties uit te voeren. In Nederland maakt men veelvuldig gebruik van de diensten van Bitvavo om altcoins aan te schaffen en te bewaren. Wanneer je van plan bent om een transactie te doen met je coins ontvang je een private key waarmee je een transactie kunt verzenden.

Er zijn verschillende soorten wallets waar je uit kunt kiezen. Zo heb je een hard wallet; een fysiek apparaatje waarbij de private keys offline worden bewaard. Deze wallet is het moeilijkst om te hacken, waardoor veel mensen hiervoor kiezen. Ook kun je kiezen voor een software wallet met een online en offline variant en heb je de keuze voor een paper wallet. Een paper wallet is een fysieke uitdraai van je keys. Deze wallet is weliswaar gebruiksvriendelijk, maar ook gevaarlijk. Wanneer iemand dat papiertje in handen krijgt, kan hij of zij bij je altcoins. Kortom: kies voor de meest veilige manier om je altcoins 100% veilig te houden.