De waarde van je auto is het belangrijkste item dat je verzekeringsmaatschappij in overweging neemt bij het bepalen van tarieven. Dat is logisch: hoe waardevoller een auto, hoe meer geld ze mogelijk moeten betalen in het geval van een ongeluk. Het is begrijpelijk dat een tweedehands gekochte auto minder kost om te verzekeren dan een nieuw gekochte, en dat komt allemaal terug op afschrijving. Je merkt misschien niet het verschil tussen je 3 jaar oude auto en een gloednieuwe auto, maar je kunt er zeker van zijn dat je verzekeringsmaatschappij dat wel zal merken.
Op een paar opvallende uitzonderingen na, is het kopen van een nieuwe auto als investering een slecht idee. Auto's gaan steeds langer mee, maar voertuigen verliezen nog steeds het grootste deel van hun waarde vroeg in hun levensduur. Hoewel sommige modellen de afschrijving beter aankunnen dan andere, kunnen de meeste kopers verwachten dat een nieuwe auto binnen drie jaar na het wegrollen uit de fabriek tot 50 procent van zijn waarde zal verliezen. Voor alle voordelen die bij nieuwe voertuigen komen, blijft de onvermijdelijke wet van afschrijving een aanzienlijke kostenpost en een goede reden om in plaats daarvan een occasion te kopen.
Dit is waar winkelen voor een occasion een stuk leuker kan zijn dan budgetteren voor een nieuwe. Dankzij die vervelende afschrijving kun je met je zuurverdiende geld een stuk verder komen op de tweedehandsmarkt dan wanneer je nieuw zou kopen. Je budget kan je op de nieuwe markt misschien alleen een basisuitvoering of instapauto veroorloven, maar als je tweedehands winkelt, kan datzelfde budget je iets veel luxer of beter uitgerust kopen. Dit komt natuurlijk doordat de occasions een stuk goedkoper zijn over het algemeen. Hierdoor is het wellicht zelfs mogelijk om je droomauto aan te schaffen op de tweedehandsmarkt!
Auto’s gaan langer mee dan ooit en tegenwoordig zijn voertuiggeschiedenisrapporten ook nog eens beschikbaar. Kentekenchecks hebben het winkelend publiek geholpen om meer gemoedsrust te krijgen bij het overwegen van occasions. De bedrijven die voertuiggeschiedenisrapporten aanbieden, vertrouwen op hun bronnen om nauwkeurige en actuele gegevens te verstrekken, wat betekent dat elke keer dat een voertuig van eigenaar wisselt, een ongeval heeft of wordt gerepareerd, het voertuiggeschiedenisrapport dit moet weerspiegelen. Er is natuurlijk een addertje onder het gras dat deze incidenten in de eerste plaats goed moeten worden gemeld. Een goede vuistregel is dat een slecht historierapport je kan behoeden voor de aanschaf van een slechte auto, maar een goed historierapport maakt een onafhankelijke keuring niet overbodig.