Economie

Partnerbijdrage

Waarom zijn de olieprijzen zo hoog?

Bekijk waarom de olie- en aardgasprijzen zo hoog zijn, en wat OPEC plus er aan doet. Lees hier meer nieuws over oliehandel.


Leestijd: 5 minuten

Waarom zijn de olieprijzen zo hoog?
Waarom zijn de olieprijzen zo hoog?

Half februari dreven de spanningen tussen Rusland en Oekraïne de olieprijzen gestaag de hoogte in. De olieprijzen schoten met meer dan 2% omhoog en bereikten hun hoogste prijs in meer dan zeven jaar, met Brent Crude Oil voor $96,48 per vat. Aardgas wordt in Europa al geruime tijd voornamelijk uit Rusland betrokken, aangezien Rusland een van 's werelds grootste olieproducenten is. "Elke onderbreking van de oliestromen uit de regio zou de prijzen de hoogte in jagen, in een markt die worstelt om te voldoen aan de toegenomen vraag naar ruwe olie naarmate de economieën herstellen van de pandemie", verklaarde Nishant Bhushan van Rystad Energy.

Op 21 februari escaleerde de politieke spanning toen de Russische president Vladimir Poetin formeel de onafhankelijkheid erkende van de oblasten Luhansk en Donetsk, de twee Oekraïense regio's waar afgescheiden staten zich onafhankelijk van de Oekraïense soevereiniteit hadden gevestigd. Poetin stuurde vervolgens zijn eigen "vredestroepen" naar de regio's om contact te leggen met de militairen van de afgescheiden staten. In de nasleep stegen de aardgasprijzen in Europa met 13%, geholpen door de aankondiging van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Amalena Baerbuck dat de goedkeuring van de Nord Stream 2 gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland zou worden opgeschort. Brent Crude Oil steeg tot $99,50 per vat, voordat het terugviel tot $97,58 en Europese steenkool maakte een sprong van 7,9%. Laten we de olie- en aardgassituatie eens van dichterbij bekijken met deze nieuwsbrief over oliehandel.

De komst van Covid-19 in maart 2020 betekende een klap voor de vraag naar olie, die binnen enkele weken met 25% daalde. Saoedi-Arabië, een van 's werelds grootste olieproducenten, probeerde een snelle productievermindering te regelen om de prijzen te ondersteunen. Rusland besloot niet mee te werken, waarna binnen de OPEC plus gedurende ongeveer een maand een prijzengevecht losbarstte. De OPEC plus stemde vervolgens in met de grootste productieverlagingen in haar geschiedenis, waardoor de Amerikaanse benchmark WTI-olie naar min 40 dollar per vat steeg. Het is niet verrassend dat duizenden banen in de olie-industrie verloren gingen.

Er werd gehoopt dat effectieve Covid-vaccins de wereldeconomie zouden versterken en de vraag naar olie zouden oppompen, maar het tempo van het herstel verraste analisten. "Hoe snel en hoe heftig het omsloeg in de tegenovergestelde richting" merkte een analist van de Gunvor Group op. Hoewel de vraag in april nog maar 70% bedroeg van het niveau van vóór de crisis, was dat in het derde kwartaal van 2020 al 90%.

Kort na 2021 sloeg de tweede golf van het virus toe, maar het olieverbruik zou nog steeds niet onder dat niveau dalen. Tegen het midden van het jaar verschoof het probleem, aangezien langdurige onderinvestering in energie betekende dat het aanbod niet klaar was om aan de groeiende vraag te voldoen. Deze situatie begon, zoals verwacht, de olie- en gasprijzen op te drijven. Toen kwam het koude weer in september en de behoefte aan verwarming, waardoor de olieprijzen boven elk niveau uitstegen dat zij in de voorgaande zeven jaar hadden bereikt. De stijgende prijzen droegen bij tot de meer algemene uitdaging van de inflatie, en de oproepen van de wereldleiders om de olieproductie op te voeren leken hun doelstellingen op het gebied van groene energie te doen vergeten.

De gevolgen van de impasse in Oekraïne waren niet alleen voelbaar op de financiële markten, maar "zullen de brandstofprijzen ongetwijfeld onverbiddelijk doen stijgen in de richting van de grimmige mijlpaal van 1,5 pond per liter" in het VK, opperde Simon Williams van RAC. Andere, meer algemene gevolgen kunnen zijn: lagere consumentenbestedingen als gevolg van hogere brandstofprijzen, tragere economische groei, verstoringen van de toeleveringsketens en risico's op cybercriminaliteit, aldus JPMorgan & Co, die ook vreesden dat de crisis het beleggerssentiment verder zou kunnen aantasten. De aandelenmarkten over de hele wereld lagen tegen eind februari 2022 gevoelig als gevolg van de strijdlustige houding van de centrale banken en de hoge inflatie, en de geopolitieke crisis dreigde hun problemen nog verder te vergroten.

JPMorgan suggereerde ook dat oliegiganten zoals Exxon Mobil Corp en bedrijven die betrokken zijn bij defensie zoals Lockheed Martin hun inkomsten zouden kunnen zien verbeteren als gevolg van de situatie. Een ander mogelijk resultaat van de enorme winsten in energieaandelen is dat olieproducerende naties zoals Saoedi-Arabië zich gesterkt zouden kunnen zien.

Russel Hardy, de CEO van Vitol Group, de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld, ziet de toekomst van de olieprijzen dit jaar somber in en zegt: "De vraag zal in de tweede helft van 2022 zodanig toenemen dat de prijzen zich voor een "langere periode" boven de 100 dollar per vat zouden kunnen stabiliseren. Verwacht wordt dat de vraag robuust zal blijven, zolang de economieën zich kunnen blijven herstellen van de gevolgen van de Covid pandemie. Wie de komende weken olie in de vorm van CFD's wilt gaan verhandelen, moet de situatie in Oekraïne op de voet volgen, op de hoogte blijven van hoogwaardige marktanalyses en tot slot, goed in de gaten houden of de OPEC plus ingaat op de Amerikaanse eisen om de olieproductie te verhogen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 80.81 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.htm