Economie

Partnerbijdrage

Warm in de winter met een elektrische kachel

Hoewel je altijd maar moet afwachten hoe koud het in de winter wordt, zul je hoe dan ook je huis moeten verwarmen. De meeste huizen beschikken nog over een gasgestookte CV ketel. Vanwege de energietransitie van fossiele brandstoffen zoals gas naar duurzame energie zoals energie uit wind en zon, zien we een snelle toename van de elektrische warmtepomp. Deze vervangt geheel of voor het grootste gedeelte de gasgestookte CV ketel. Voordeel van de warmtepomp is dat hij op stroom werkt en stroom wordt op steeds grotere schaal duurzaam opgewekt. Een nadeel is dat een warmtepomp soms moeite heeft om het hele huis te verwarmen, met name in de winter. Een elektrische kachel biedt uitkomst.


Leestijd: 3 minuten

Warm in de winter met een elektrische kachel
Warm in de winter met een elektrische kachel

Met een elektrische kachel ben je flexibel. Je hebt alleen een vrij stopcontact nodig. De kachel zelf kun je nagenoeg overal plaatsen waar je warmte nodig hebt. Je moet alleen zorgen dat de kachel altijd vrij staat. Dat betekent dat je een elektrische kachel bijvoorbeeld niet achter een gordijn moet plaatsen. Ook kun je er beter geen natte handdoeken op leggen. Om brand te voorkomen, is het belangrijk dat de kachel zijn warmte goed kwijt kan. Als je dit in de gaten houdt, is een elektrische kachel de meest flexibele manier om gericht een ruimte of een deel daarvan te verwarmen.

Een elektrische kachel werkt vrij simpel en is mede daardoor erg efficiënt. In de kachel zit een verwarmingselement. In dit element wordt de stroom uit het stopcontact omgezet in warmte. Hierbij gaat nagenoeg geen energie verloren. 100% van de stroom wordt omgezet in warmte. De warmte komt via openingen in de behuizing van de kachel naar buiten en zo wordt de directe omgeving verwarmd. Afhankelijk van de grootte van het element, heeft de kachel meer of minder vermogen. Voor een kleine kamer heb je voldoende aan een kachel met een lager vermogen. Los van het vermogen, hebben alle elektrische kachels dezelfde hoge efficiëntie.

Over de veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Alle apparatuur die je op een stopcontact kunt aansluiten, moet aan strenge eisen wat betreft veiligheid voldoen. Dit is voor elektrische kachels niet anders. Als de kachel oververhit dreigt te raken of te veel stroom verbruikt, schakelt de kachel automatisch af. Daarnaast hoef je niet bang te zij voor een elektrische schok. Ook de kans op verbranding is nihil. De kachels zijn zodanig ontworpen dat de aanraakbare delen nooit zo heet kunnen worden dat je er brandwonden van op kunt lopen. Echter, om ongelukken met bijvoorbeeld de oude gaskachel bij oma te voorkomen is het verstandig om je kinderen van kleins af aan te leren om nooit een kachel aan te raken.

Nagenoeg alle elektrische kachels zijn in meer mindere mate intelligent. De eenvoudigste uitvoeringen hebben een draaiknop waarmee je kunt instellen bij welke temperatuur de kachel in- en weer uitschakelt. Luxere modellen hebben een afstandsbediening waarmee je de gewenste temperatuur kunt instellen. De kachel regelt zichzelf verder automatisch via een ingebouwde thermostaat.

Een convectorkachel is een bijzonder type elektrische kachel. Het verschil met een standaard elektrische kachel is dat en convectorkachel met convectie in plaats van straling werkt. Convectie wil zeggen dat het verwarmingselement de koele omgevingslucht aanzuigt, verwarmt en vervolgens de ruimte in laat stromen. Dit is het principe van een warmtewisselaar. Deze manier van verwarmen zorgt voor een meer gelijkmatige opwarming van de ruimte. Ook kun je met een convectorkachel makkelijker grote ruimtes verwarmen. Een convectorkachel heeft doorgaans meer mogelijkheden en de prijzen liggen hoger dan die van conventionele elektrische kachels. Zo zijn er convectorkachels die je op je wifi netwerk aan kunt sluiten. Vervolgens kun je de kachel via een app op je telefoon bedienen en programmeren.

Je kunt online goed de verschillende mogelijkheden vergelijken. Er zijn verschillende websites waar je met een rekenhulp kunt bepalen welk type kachel ideaal is voor jouw gebruik. Ook het design is belangrijk. In de woon- of werkkamer wil je dat de kachel goed past bij de rest van het interieur. Ook hier biedt online vergelijken uitkomst. Model en kleur van de verschillende kachels leg je online gemakkelijk naast elkaar en zo kom je tot jouw ideale keuze. En kom je er online niet helemaal uit, dan kun je altijd terecht in een showroom. Daar kun je de kachels van dichtbij zien en zo een keuze maken. Het is verstandig om je goed voor te laten lichten, bijvoorbeeld bij de firma Heuts.