Economie

Partnerbijdrage

Wat is CNC frezen en welke materialen kun je hierbij gebruiken?

CNC frezen is een techniek om een object te bewerken. Hierbij zul je gebruik maken van gereedschap dat ronddraait en het materiaal verwijdert. Dit zorgt er dus voor dat het filament een andere vorm krijgt, waardoor je eigenlijk een object creëert. Doordat je bij het CNC frezen stukken van het materiaal afsnijdt wordt het ook wel een subtractief productieproces genoemd. Het zal vlug materiaal verwijderen uit blokken van kunststof of metaal. Hierdoor creëer je precisie stukken met zeer kleine toleranties, daarover later meer. CNC frezen lijkt overigens enigszins op CNC draaien, maar is toch heel anders.


Leestijd: 2 minuten

Wat is CNC frezen en welke materialen kun je hierbij gebruiken?
Wat is CNC frezen en welke materialen kun je hierbij gebruiken?

Bij CNC freeswerk zul je gebruik moeten maken van een CNC freesmachine. Dit apparaat wordt ingezet om allerlei materialen te ontwikkelen tot een specifiek product. Het is dus eigenlijk het verwerken van ruwe materialen tot mooie objecten. Over het algemeen wordt zo’n CNC freesmachine computergestuurd. Zo worden de bewerkingen dus doorgegeven aan het apparaat, al kan dit in principe ook manueel. Het materiaal wordt dus sowieso op de freesmachine geplaatst. Het machine leest de bewerkingen en zal het vervolgens ook uitvoeren. Met weinig mankracht kun je dan dus alsnog zeer veel frezen door middel van de CNC freesmachine. Hierbij kun je gebruik van allerlei materialen, zoals hieronder vermeld wordt.

Eén van de mogelijkheden van de materialen die gebruikt kunnen worden bij het CNC frezen is hout. Hier zijn natuurlijk diverse typen van. Stuk voor stuk hebben deze houtsoorten hun eigen eigenschappen. Hierdoor zullen ze zich anders gedragen onder een CNC freesmachine. Het is dus zeker van belang dat de juiste snijgereedschappen worden gebruikt. Op deze manier kun je alle soorten hout op een gedetailleerde wijze bewerken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het hout kwalitatief is. Zo zul je de mooiste resultaten krijgen bij het CNC freeswerk.

Naast hout is het ook mogelijk om kunststof te CNC frezen, al kan dit ook ingezet worden bij het 3d printen. Dergelijke materialen worden alsmaar ingezet om andere materialen te vervangen, zoals bijvoorbeeld staal en hout. Dat kunststof nu steeds meer ter vervanging gebruikt wordt komt doordat dit filament slijtvast is. Het zal dus niet gaan slijten na verloop van tijd, terwijl het ook niet zal rotten. Dat kan natuurlijk wel bij hout gebeuren. Uiteraard zijn er diverse soorten kunststof. Zo zou je onder meer voor polycarbonaat kunnen kiezen, maar ook acrylaat is bijvoorbeeld mogelijk. Er behoren overigens nog meer kunststoffen tot de mogelijkheden.

Hout en kunststof behoren dus tot de mogelijkheden bij het CNC frezen, maar aluminium kan tevens onder een CNC freesmachine gebruikt worden. Dit metalen materiaal kan in allerlei vormen gefreesd worden. Dit maakt het dan ook ideaal voor doeleinden waarvoor het voornamelijk licht en stevig moet zijn. Hierbij zou je onder meer kunnen denken aan het kleine bordje dat op een stoeltje in een stadion is geplaatst. Dit is een goed voorbeeld van hoe CNC frezen van aluminium in de praktijk ingezet kan worden.

Als je ook wilt CNC frezen dan kun je kiezen voor een paar verschillende toleranties. In principe zijn er een aantal standaard toleranties, dit zijn om precies te zijn 0.125, 0.250 en 0.400 millimeter. Dit zijn dus drie mogelijkheden. Daarnaast kun je ook zelf aangeven bij een bedrijf wat voor tolerantie je wilt. Op aanvraag kunnen zelfs toleranties tot 0.020 millimeter mogelijk zijn bij de specialist. Dit is dus de kleinste tolerantie, wat niet altijd kan. Op basis van je technische tekeningen wordt bepaald of deze tolerantie mogelijk is.