Economie

Partnerbijdrage

Wat is een cat7 kabel?

Een Cat7 kabel staat voor category 7 cable en is een kabelstandaard voor netwerkkabels. Cat7 is een standaard voor ethernet en andere verbindingstechnieken die lijken op de gebruikelijke Cat5 – Cat6 ethernekabels. Cat7 zorgt voor minder overspraak en ruis, nog meer dan de Cat6. Om dit mogelijk te maken, is er over de hele individuele kabelparen en over de hele kabel afscherming aangebracht.


Leestijd: 2 minuten

Wat is een cat7 kabel?
Wat is een cat7 kabel?

De Cat7 is gemaakt om 10-gigabit-ethernet over een koperkabel te vervoeren, hiervoor wordt nu ook al de Cat6 voor gebruikt. De Cat7 bevat vier gedraaide koperen kabels, de eerdere kabels bevatten dit ook.

Cat7 kan door zowel een RJ-45-GG45-connector worden aangesloten maar ook met een TERA-connectoren. Als je deze twee combineert kan een Cat7-kabel een frequentie halen tot 600 MHz. De standaard Cat6 uit 2009 is ook geschikt voor 10 Gbit/s, hiervoor heb je dan niet een nieuw soort connector nodig. Hierdoor wordt de cat6 eigenlijk ook veel breder ondersteund.

In november 2007 werd er onderzocht dat het mogelijk was om 100 gigabit per seconde over een 70 meter Cat7-kabel te vervoeren. Ze werkten dit project volledig uit, deze technologie zou in 2013 beschikbaar moeten zijn.

Een hogere categorie betekent natuurlijk hogere snelheden. Zoals je misschien wel gezien hebt, Cat6a kabels hebben in vergelijking met Cat7 kabels allebei dezelfde snelheid.

Het grote verschil tussen de Cat6a en de Cat7 ligt hem in de doorvoersnelheid. De frequentie (ook wel de doorvoersnelheid genoemd) geeft aan hoeveel date er in een seconde overgestuurd kan worden. Als de dataoverdracht in snelheid gelijk blijft dan betekent het dat er met meer frequentie betere steilheid kan worden geproduceerd. Je kunt het zien als een verschil tussen een 2-baas en een 5-baans autosnelweg. Op beide wegen mag je dus gewoon 130 km/h maar een 5-baanssnelweg kan veel meer verkeer tegelijkertijd aan dan een standaard 2-baans snelweg.

De Cat7 kabels zijn voorzien van Cat6a connectoren. De reden dat de Cat7 kabels niet een Cat7 connector bevatten is omdat deze connector nog niet in de goede variant bestaat. De Cat6a kabel heeft zoals gezegd dezelfde overdrachtssnelheid als de Cat7 kabel en daarom is de Cat6a alsnog een goede connector voor de Cat7 kabel.

 

De Cat6a connectoren zijn niet alleen geschikt voor de Cat7 kabel maar deze Cat6a connectoren zijn ook geschikt voor de Cat6a kabel. Er bestaan connectoren in een ‘shielded’ en een ‘unshielded’ variant. Naast deze variatie heb je ook connectoren verdeeld in een soepele variant maar ook in een stugge variant. Als laatste bestaan er ook nog connectoren die je zonder gereedschap kunt monteren. Dit noem je de ‘toolless’ connectoren, deze heten zo omdat je de connectoren kunt monteren zonder dat je hiervoor gereedschap nodig hebt.

Als Cat7 kabels net als Cat6a kabels Cat6a connectoren hebben, hoe kan he doorvoersnelheid bij een Cat7 kabel hoger liggen? Dat komt omdat niet de connector, maar de kabel hierin de doorslaggevende factor is. De hogere bandbreedte zit hem namelijk in de kabel en niet in de connector.