Waar een opstalverzekering vooral bedoeld is voor zaken die aan een woning vastzitten, dekt een inboedelverzekering schade aan de losse spullen in huis. Jouw meubilair valt bijvoorbeeld binnen de dekking van een inboedelverzekering. Dergelijke zaken zijn verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat hier precies mee bedoeld wordt. Daarom hebben we hier op een rijtje gezet hoe het precies zit. Een inboedelverzekering dekt schade door:
– brand, rook en roet
– storm, regen, sneeuw en hagel
– blikseminslag en inductie
– overstroming
– inbraak en diefstal
Een inboedelverzekering heeft overigens niet alleen betrekking op spullen van jezelf, maar ook op spullen die je leent van een ander. Raken geleende spullen beschadigd door één van de genoemde gebeurtenissen terwijl jij er gebruik van maakt en heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan kun je bij jouw verzekeraar aankloppen om de schade vergoed te krijgen.
Als we het over een inboedel hebben, denken veel mensen al snel aan de meubels in huis. Dit valt inderdaad onder de inboedel, maar er zijn meer zaken die we hiertoe rekenen. Neem bijvoorbeeld een televisie of laptop. Dit zijn losse spullen, waardoor ze ook binnen de dekking van een inboedelverzekering vallen. En zo zijn er nog meer zaken meeverzekerd. Spullen in een bijgebouw vallen bijvoorbeeld ook binnen de dekking van deze verzekering. Dit geldt ook voor antennes en zonwering. Voor diefstal van laptops, schilderijen, gereedschap, sieraden en andere diefstalgevoelige inboedel hanteren veel verzekeraars vaak een maximaal bedrag.
Ga je binnenkort verhuizen, maar verhuis je jouw inboedel niet in één keer volledig over? Dan wil je uiteraard dat de losse spullen op beide adressen verzekerd zijn. Gelukkig is dit bij de meeste verzekeraars het geval. Vaak dien je jouw inboedel wel binnen een bepaalde periode verhuisd te hebben. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat je niet (meer) op twee adressen verzekerd bent.
Maak je zelf iets kapot wat tot de inboedel behoort? Dan kun jij je tot jouw verzekeraar richten in de hoop dat je de schade vergoed krijgt. De kans is aanwezig dat je nul op het rekest krijgt. Schade door eigen schuld wordt namelijk alleen vergoed als je dit hebt meeverzekerd. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je hier bewust voor kiezen. Schade door eigen schuld valt namelijk onder een allrisk inboedelverzekering en niet onder de standaard inboedelverzekering.