Economie

Partnerbijdrage

Wat kan een incassobureau voor een onderneming doen en hoe kies je een goed incassobureau?

Als ondernemer zijn er enkele personen die je best op speed dial hebt. Denk aan een goede traiteur die broodjes kan leveren voor een feestje. Of je boekhouder, mocht je merken dat er iets niet juist gaat met je financiën. Ook je vertrouwde incassobureau heb je best snel aan de lijn, mocht een van je debiteuren ineens een kleine of grote rekening niet betalen. Ben je ondernemer en heb je nog nooit met een incassobureau samengewerkt? Dan vertellen we je graag wat meer over hoe je een goed bureau kiest en wat ze voor je kunnen doen.


Leestijd: 2 minuten

Wat kan een incassobureau voor een onderneming doen en hoe kies je een goed incassobureau?
Wat kan een incassobureau voor een onderneming doen en hoe kies je een goed incassobureau?

Als een van je klanten ineens je rekening niet betaalt, is het belangrijk om snel te handelen. Bel hen op en vraag wat er aan de hand is. Blijft de telefoon rinkelen en bouncen je e-mails? Dan is er duidelijk iets aan de hand. In dit geval wil je niet wachten, maar is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Stel dat je klant failliet gaat, wil je immers niet als laatste in de rij staan om geld te ontvangen … Bekijk dus snel welke incassobureaus er in jouw buurt (bijvoorbeeld Amsterdam) of jouw segment (bijvoorbeeld enkel voor kleine ondernemers) opereren.

De incassomarkt heeft jammer genoeg een paar echte cowboys gehad die de reputatie van de bureaus een serieuze knauw hebben gegeven. Toch zijn er genoeg goede, betrouwbare incassobureaus die al jaren goed werk leveren.

Als je twijfelt of een incassobureau de moeite waard is, raden we aan om altijd de website aan een grondige inspectie te onderwerpen. Wordt er vermeld wat het slaagpercentage van het voorbije jaar is? Wordt er uitleg gegeven over de betaalmethode? Ook niet onbelangrijk: bekijk eens de Google Reviews of reviews op TrustPilot. Deze kunnen echt niet makkelijk gefaket worden.

Er zijn verschillende soorten incassobureaus. Zo zijn er gewone bureaus die enkel met deurwaarders werken en bureaus die werken met incasso-advocaten. De bureaus met advocaten hebben een stapje voor op de andere bureaus, omdat ze legaal meer kunnen. Voor een beslaglegging van goederen, klanten en bankrekeningen heb je bijvoorbeeld een advocaat nodig. Voor een faillissementsaanvraag ook. Met andere woorden: als je snel actie wil ondernemen, is het altijd een goed idee om samen te werken met een bureau dat werkt met advocaten. 

Wat precies het plan van actie is, is uiteraard afhankelijk van jouw situatie. Samen met je incassobureau zal er worden gekeken welke stappen er eerst worden genomen. Het is belangrijk om samen te werken met een bureau dat snel stappen zet. Als je te lang wacht, maak je immers altijd de kans om achter het net te vissen. Stel dat een andere schuldeiser beslag legt of het faillissement van je debiteur aanvraagt, kan het zijn dat je je geld kwijt bent. En dat zou natuurlijk echt jammer zijn. 

Veel succes met het verkrijgen van je geld! Zet meteen maar je incassobureau in je speed dial-functie!