Economie

Partnerbijdrage

Wat komt er kijken bij het kopen van een bedrijfspand?

Loopt je eigen bedrijf lekker? Gefeliciteerd – dat is natuurlijk altijd goed nieuws. Misschien is het zelfs wel tijd om te kijken naar de volgende stap. Uitbreiding in de termen van een bedrijfspand, bijvoorbeeld. Tenslotte levert het kopen van je eigen werkruimte verschillende voordelen op, most notable  het feit dat je niet iedere maand meer geld overmaakt naar een huurbaas. Maar let op: de situatie moet natuurlijk wel zo zijn dat het je écht iets opbrengt.


Leestijd: 3 minuten

Wat komt er kijken bij het kopen van een bedrijfspand?
Wat komt er kijken bij het kopen van een bedrijfspand?

We merken namelijk dat sommige ondernemers te snel overgaan op de aanschaf van een bedrijfspand. Tijdens pieken op de winst- en verliesrekening, bijvoorbeeld. Nu is het natuurlijk zo dat iedere situatie uniek is, maar over het algemeen is het bij één uitschieter niet heel handig om direct over te gaan tot koop. Organisaties die periodiek winst boeken, komen wél in aanmerking voor een dergelijke investering. Je wilt tenslotte niet in een situatie belanden waarbij je wél een bedrijfspand bezit, maar verder moeite moet doen om het hoofd boven water te houden. Stap één in het mogelijk kopen van een zakelijk vastgoed: ga na of het voor jou het juiste moment is.

Iets anders waar je sterk rekening mee moet houden, is dat het in werking stellen van een mogelijk bod nogal wat voeten in de aarde zet. Er komt veel bij kijken: specialistisch werk waarvoor vrijwel altijd een derde partij nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar, een notaris of een boekhouder. En natuurlijk moet je in zee met een kredietverstrekker: het liefst een partij die je een zo gunstig mogelijk voorstel kan doen.

Wanneer je eenmaal een interessante bank of andere kredietverstrekker hebt gevonden, is het zaak de aankoop tot een goed einde te brengen. Daarvoor is nogal wat papierwerk nodig. Allereerst vereist de verstrekker in kwestie twee volledige jaarverslagen, meestal die van de afgelopen jaren. Een impressie van hoe het komende kalenderjaar eruit ziet, is ook belangrijk. Deze moet bovendien zijn gebaseerd op een reële winst- en verliesrekening: naar schatting invullen is er niet bij.

Meer weten over het aanvragen van financiering voor zakelijk vastgoed? Check de vergelijkingstool op ZakelijkBankieren.nl.

Naast deze bescheiden is een investeringsplan van belang. Hier leg je als ondernemer uit waarom je het vastgoedobject nodig hebt, wat je ermee denkt te bereiken en waarom nu de tijd is om de aankoop te doen. Veel kredietverstrekkers vragen ook om een taxatierapport. Daarvoor kun je niet de eerste de beste taxateur inschakelen, want banken stellen ook nog eens allerlei eisen aan deze persoon. Ga daarom eerst met de verstrekker in gesprek om te kijken wat er allemaal nodig is.

Zodra je weet wat je ongeveer aan een zakelijke hypotheek kunt krijgen, kun je op jacht gaan naar een pand (misschien heb je dit al vóór het aanvragen van de hypotheek gedaan – kan ook). Verschillende factoren bepalen of een pand al dan niet voldoet aan je eisen. Tuurlijk: over persoonlijke voorkeuren en smaken valt niet te twisten, maar wel over de waarde van het pand. Maak daarom bijvoorbeeld een afweging qua locatie: ga je voor een pand met toeloop van potentiële klanten (interessant voor winkeliers) óf kies je voor een kantoor ergens in een buitenwijk (interessant voor bedrijven die weinig tot geen baat hebben bij toeloop). Kies je een pand vlakbij een station óf ga je er vanuit dat jouw werknemers met eigen vervoer komen?

Naast de locatie is ook het object zelf van belang – en dat niet alleen. Een bodemonderzoek is ook niet onbelangrijk. Wanneer je het pand betrekt en er dán pas achter komt dat de bodem vervuild is, zijn de schoonmaakkosten voor jouw rekening. Vraag daarom altijd bij de betreffende gemeente om een onderzoek naar bodemverontreiniging. Je hebt daar tenslotte recht op.

De laatste stap in het proces is het daadwerkelijk rondmaken van de financiering. Vergeet daarbij niet dat een zakelijke hypotheek afsluiten iets anders is dan het afsluiten van een hypotheek voor een koopwoning. De rentetarieven zijn doorgaans anders, net als de looptijd. Daarnaast financieren zakelijke hypotheekaanbieders meestal niet honderd procent van het pand. Je ontkomt dus ook niet aan een deel eigen inleg.