Economie

Partnerbijdrage

Wat zijn de beste gezondheidsvoordelen van honing? 

Manuka honing wordt vaak gebruikt als voedsel en medicijn. Het is vooral gezond als het wordt gebruikt als suikervervanger. Honing is dan ook lekker, terwijl het ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen biedt. Hieronder vind je daar vijf pluspunten van honing waar je zeker van op de hoogte moet zijn.


Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de beste gezondheidsvoordelen van honing? 
Wat zijn de beste gezondheidsvoordelen van honing? 

Van honing is aangetoond dat het het risico op cardiovasculaire complicaties vermindert bij mensen met diabetes type 2. Het kan slechte LDL-cholesterol, triglyceriden, ontstekingen verlagen en goede HDL-cholesterol verhogen. Honing verhoogt echter ook de bloedsuikerspiegel, maar in mindere mate dan tafelsuiker. Hoewel honing de bloedsuikerspiegel niet zo sterk beïnvloedt als tafelsuiker, moet het toch met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met diabetes type 2. Om de aandoening te minimaliseren, zouden mensen met diabetes Diabetici koolhydraatrijk voedsel moeten beperken. Let wel op, er zijn nog steeds honingproducten gemengd met gewone siroop op de markt. Hoewel het als honing wordt bestempeld, bevat het veel suiker en bevat het niet de volledige voedingscomponenten van pure honing.

Honing is een zoete vloeistof gemaakt van de nectar van bloemen, verzameld en geproduceerd door het specifieke proces van bijen. De smaak en kleur van honing hangt af van het soort bloem waarvan ze de honing hebben geplukt. Nutritioneel bevat een eetlepel honing (21 gram) 64 calorieën en 17 gram suiker (inclusief fructiose, glucose, maltose en sucrose). In de samenstelling bevat het bijna geen vezels, vetten en eiwitten. Het bevat ook minder dan 1% van de dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Lichtgekleurde honing bevat grote hoeveelheden bioactieve plantaardige stoffen en antioxidanten. Deze stoffen zijn ook verantwoordelijk voor een groter aandeel donkere honingsoorten.

Cholesterol verbeteren

Hoge niveaus van LDL-cholesterol zijn een belangrijke factor bij het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten. Het is de belangrijkste oorzaak van atherosclerose, vetafzettingen in de slagaders die hartaanvallen en beroertes kunnen veroorzaken. Van honing is aangetoond dat het het cholesterolgehalte verbetert door het totale LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol aanzienlijk te verhogen. Een onderzoek onder 55 patiënten vergeleek honing met tafelsuiker en ontdekte dat honing het LDL met 5,8% verlaagde, het HDL-cholesterol met 3,3% verhoogde en resulteerde in een licht gewichtsverlies met 1,3%.

Rauwe honing bevat veel belangrijke antioxidanten zoals organische zuren en fenolverbindingen. De combinatie van deze verbindingen geeft honing zijn antioxiderende kracht. Van boekweithoning is aangetoond dat het de bloedoxygenatie-index verhoogt, een antioxidant die in verband wordt gebracht met een verminderd risico op een hartaanval, beroerte en bepaalde soorten kanker. Het helpt ook om gezonde ogen te behouden.

Verhoogde bloedtriglyceriden zijn een andere risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het is ook in verband gebracht met insulineresistentie, een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Triglycerideniveaus hebben de neiging te stijgen op diëten met veel suiker en geraffineerde koolhydraten. Regelmatig honing eten, vooral als suikervervanger, kan de triglyceridenspiegel verlagen. Een studie waarin de triglyceridengehalten in honing en suiker werden vergeleken, toonde aan dat de triglyceridengehalten in honing 11-19% lager waren dan in tafelsuiker.